Jabłecznik z budyniem

4.5 (182 ocen)

  • 60 min

Pyszny domowy jabłecznik na kruchym cieście.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    400 dag mąki pszennej
    200 dag mąki ziemniaczanej
    180 dag cukru
    1 margaryna
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 jajka


    Masa budyniowa :

    1 l mleka
    3 budynie śmietankowe
    3/4 szklanki cukru

    1 kg jabłek (lub więcej)
    cynamon
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Desery

Jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać margarynę, jajka, cukier, proszek i sodę i wyrobić ciasto. Ciasto przekroić na pół, jedną połowę włożyć do zamrażarki a drugą rozwałkować na blaszce.
  • 2. Jabłka pokroić w kostkę, wyłożyć na ciasto, posypać dowolną ilością cynamonu. Ugotować masę budyniową i ciepłą wylać na jabłka. Na wierzch ścieramy na tarce drugą część ciasta. Pieczemy 90 min. Po upieczeniu dobrze schładzamy i posypujemy cukrem pudrem.
  • 3. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować