Kolejna z metod zatrzymania smaku grzybów - konserwacja w maśle. Ja używam tych grzybów zimą do sosów, jajecznicy i pasty grzybowej, ale możliwości jest całe mnóstwo, polecam :D
45 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2 kg grzybów leśnych ( u mnie prawdziwki)
2 cebule
300 gram klarowanego masła
Sól, pieprz
Grzyby w maśle (na zimę) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Kroimy je w dość grube plasterki. Cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na nim na dużym ogniu (najlepiej partiami aby grzyby nie zaczęły się od razu dusić ) grzyby z cebulą przez około 5 minut. Następnie zmniejszamy ogień i podduszamy grzyby przez 15 minut. Grzyby oprószamy lekko solą i pieprzem.
Grzyby przekładamy do wyparzonych słoików, delikatnie ugniatamy, tak aby nie zostały w słoiku pęcherzyki powietrza i zalewamy grzyby masłem z patelni. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy.
Dla bezpieczeństwa polecam metodę na sucho ( w piekarniku zmieścimy więcej słoików) tj. słoiki wstawiamy do nienagrzanego piekarnika ustawiamy temperaturę 130 i kiedy piekarnik osiągnie tą temperaturę liczymy czas – 30 minut. Następnie piekarnik wyłączamy a słoiki zostawiamy w nim do całkowitego wystygnięcia.
Komentarze