Grzyby w maśle (na zimę)

4.42 (193 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kolejna z metod zatrzymania smaku grzybów - konserwacja w maśle. Ja używam tych grzybów zimą do sosów, jajecznicy i pasty grzybowej, ale możliwości jest całe mnóstwo, polecam :D

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg grzybów leśnych ( u mnie prawdziwki)
    2 cebule
    300 gram klarowanego masła
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.42 (193 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Grzyby w maśle (na zimę) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Kroimy je w dość grube plasterki. Cebulę kroimy w kostkę.

    Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na nim na dużym ogniu (najlepiej partiami aby grzyby nie zaczęły się od razu dusić ) grzyby z cebulą przez około 5 minut. Następnie zmniejszamy ogień i podduszamy grzyby przez 15 minut. Grzyby oprószamy lekko solą i pieprzem.

    Grzyby przekładamy do wyparzonych słoików, delikatnie ugniatamy, tak aby nie zostały w słoiku pęcherzyki powietrza i zalewamy grzyby masłem z patelni. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy.

    Dla bezpieczeństwa polecam metodę na sucho ( w piekarniku zmieścimy więcej słoików) tj. słoiki wstawiamy do nienagrzanego piekarnika ustawiamy temperaturę 130 i kiedy piekarnik osiągnie tą temperaturę liczymy czas – 30 minut. Następnie piekarnik wyłączamy a słoiki zostawiamy w nim do całkowitego wystygnięcia.

    Czynność powtarzamy 2 razy, smacznego :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Masło Prawdziwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować