Grochówka z ciecierzycą

4.51 (163 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Nie ma jak sycący obiad w mroźne dni - chyba większość się z tym zgodzi, że właśnie takie dania przeważają u nas w ten czas.
Grochówka to pyszne, sycące i jednogarnkowe danie.

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
    200 g kiełbasy
    200 g wędzonego boczku
    ok. 500 g grochu połówki - moczonego całą noc
    2 średnie marchewki
    1 średnia cebula
    sól, pieprz
    1 łyżka majeranek
    natka pietruszki do dekoracji
    1-2 liście laurowe
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    2-3 ząbki czosnku
    1,5 l bulionu
Wystaw ocenę:

4.51 (163 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grochówka Dania jednogarnkowe

Grochówka z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Namoczony groch przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pokrojony drobno czosnek, pokrojoną drobno cebulkę, liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy i gotujemy. W tym czasie kroimy w kostkę boczek i kiełbasę i podsmażamy. Podsmażoną kiełbasę z boczkiem przekładamy do garnka bez wytopionego tłuszczu. Gotujemy ok.1,5 godziny pod przykryciem na małym ogniu, a gdy groch będzie prawie całkiem miękki, dodajemy wtedy odsączoną z zalewy ciecierzycę i jeszcze z 20 min.razem dotujemy. Po tym czasie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Po nałożeniu posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Porady

groch najlepiej namoczyć przez całą noc - skróci to czas gotowania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Ciecierzyca Groch Marchewka Kiełbasa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować