Gofry

5 (150 ocen)

  • 30 min

Szybkie, smaczne, puszyste i chrupiące małe słodkości dla każdego łasucha.

  • 30 min

Składniki:


  • 3 szklanki mąki pszennej
    3 szklanki mleka
    3 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżeczki cukru kryształu
    1 szczypta soli
    0,7 szklanki oleju
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na gofry 1. Na początku oddzielić białka od żółtek. Mąkę pszenną wraz z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i cukrem kryształem wymieszać. Do miski wlać mleko, olej i dodać żółtka a następnie dosypać suche składniki. Zmiksować na jednolitą masę.
  • Ciasto + piana 2. Białka wraz z szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać partiami do masy płynnej delikatnie mieszając.
  • Gotowe gofry 3. W czasie przygotowywania ciasta gofrownice podłączyć do prądu, aby się zagrzała. Następnie za pomocą chochelki wlewamy porcję ciasta. Pieczemy gofry aby były rumiane z obu stron. Podajemy wg upodobań z dżemem, cukrem pudrem, owocami, bitą śmietaną bądź galaretką.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować