Drożdżowe paluchy z bekonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, odkładamy do wyrośnięcia.Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy prze praskę i szklimy na rozgrzanym oleju,dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy odrobiną wody, doprawiamy solą i pieprzem.Smażymy do redukcji sosu,dodajemy oregano i bazylię.
Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozwałkujemy obydwie na kształt prostokąta o tych samych wymiarach.Jedną część smarujemy sosem i kładziemy plasterki boczku.Drugą część ciasta kładziemy na wierzch. Nożem przekrawamy ciasto na pół poziomo a następnie kroimy w cienkie paski pionowo.Każdy kawałek bierzemy za dwa końce i skręcamy paluchy.Jedną końcówkę w prawą stronę a drugą w lewą. Paluchy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Smarujemy jajkiem i posypujemy opcjonalnie czarnuszką.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut.
Komentarze