Drożdżowe paluchy z bekonem

4.5 (186 ocen)

  • 2 godz.

Paluchy podałam na domowej imprezie.Goście byli zachwyceni.Idealna przekąska.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:

    mąka pszenna 450 gram
    woda zimna 300 ml
    sól 3/4 łyżeczki
    oliwa z oliwek 1 łyżka
    cukier 2 łyżeczki
    drożdże suche 1 saszetka

    Sos:

    1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    sól i pieprz do smaku
    bazylia, oregano

    Dodatkowo:
    kilka plasterków boczku cienko pokrojonego
    1 jajko
    czarnuszka opcjonalnie
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Drożdżowe paluchy z bekonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, odkładamy do wyrośnięcia.Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy prze praskę i szklimy na rozgrzanym oleju,dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy odrobiną wody, doprawiamy solą i pieprzem.Smażymy do redukcji sosu,dodajemy oregano i bazylię.
    Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozwałkujemy obydwie na kształt prostokąta o tych samych wymiarach.Jedną część smarujemy sosem i kładziemy plasterki boczku.Drugą część ciasta kładziemy na wierzch. Nożem przekrawamy ciasto na pół poziomo a następnie kroimy w cienkie paski pionowo.Każdy kawałek bierzemy za dwa końce i skręcamy paluchy.Jedną końcówkę w prawą stronę a drugą w lewą. Paluchy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Smarujemy jajkiem i posypujemy opcjonalnie czarnuszką.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować