Domowa tortilla z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąke wsypać do miski, dodać smalec i posiekać. Lekko posolić. Dodać wody ( taką ilość by powstało lekkie ciasto jak na makaron).
Dokładnie wygnieść i podzielić na małe kawałki, z których uformować kule mniej więcej wielkości jajka. Cienko zozwałkować na stolnicy.
Teflonową patelnie mocno nagrzać, smażyc płaty tortilly z obu stron po 30 sek.
Ważne by patelnia była mocno nagrzana, na zimnej patelni płaty zrobią się bardzo twarde. Do smażenia nie używamy juz tłuszczu.
2.Czosnek obrać i przecisnąć przez praske lub drobno posiekać. Lekko posolic i dodać koperek. Połączyć z jogurtem i dobrze wymieszać by nie zostały grudy.Odstawić na pół godz do przegryzienia.
3.Warzywa umyć, ogórek obrać ( w sezonie zimowym polecam sparzyć pomidora i obrac ze skóry).
Paprykę i ogórka pokroic na paseczki, pomidora w pół księżyce.
Sałate obrać i oddzielić liscie, porwac wzdłuż.Pierś pokroić w paseczki.
4.Gotowy placek tortilly smarować sosem czosnkowym, nałożyć sałate lodową, paprykę, ogórka i mięso poukładać wzdłuż, dodać pomidora. Polać sosem czosnkowym. Zawinąć najpierw dół placka, a następnie boki.
SMACZNEGO :))
Komentarze