Deser bananowo-karmelowy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Obłędny, warstwowy deser bananowo-karmelowy z bitą śmietaną i budyniem. Spraw kulinarną przyjemność sobie i swoim bliskim!

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    herbatniki - 150g
    budyń śmietankowy - 1 opakowanie (40g)
    mleko - 500ml
    banany - 2 sztuki
    śmietana 30% - 350ml
    cukier puder - 1 łyżka
    Sos karmelowy:
    cukier - 100g
    masło - 40g
    śmietana 30% - 60ml
    sól - szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Deser bananowo-karmelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier wysypujemy równomiernie do garnka z grubym dnem i na małym ogniu doprowadzamy do skarmelizowania. Zajmuje to około 5-10 minut. Karmelu nie mieszamy, delikatnie potrząsamy garnkiem, aby cukier równomiernie się topił. Warto uważać jednak, by go nie przypalić! Gdy cukier będzie dokładnie rozpuszczony i zacznie nabierać brązowego koloru dorzucamy do niego pokrojone na kawałki masło i bardzo energicznie mieszamy trzepaczką. Ściągamy z ognia i cały czas szybko mieszając dolewamy kremówkę. Gotowy sos pozostawiamy do ostudzenia.
  • 2. Herbatniki przekładamy do naczynia blendera i krótko rozdrabniamy. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do niego pod koniec 2 łyżki sosu karmelowego. Śmietanę ubijamy na sztywno z połową łyżki cukru pudru. Na dno szklanek przekładamy 1,5 łyżki zmielonych herbatników, 2 łyżki budyniu, pokrojone na plasterki banany, 1,5 łyżki ubitej śmietany. Polewamy łyżką sosu karmelowego i czynności powtarzamy do zakończenia składników. Deser chłodzimy przed podaniem w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Sos karmelowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować