Ciasto z musem truskawkowym i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Następnie białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, przesianą mąkę, proszek i budyń.Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem i wysmarowaną olejem blachę (35 x 23). Piec 40 min. w 175°C.
2.Beza: Do białek dodać szczyptę soli. Chwilę miksować. Następnie wsypać cukier. Ubić na sztywno. Pianę przełożyć na wyłożoną papierem i wysmarowaną olejem blachę (35 x 23). Piec ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 150°C.
3.Mus truskawkowy:
Zmiksowane truskawki ( ja użyłam blendera) podgrzać, wsypać galaretki. Dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Gdy mus zacznie tężeć, wylać go na wystudzony biszkopt. Wstawić do lodówki.
4.Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuścić w ¼ szkl. gorącej wody. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Serek mascarpone przełożyć do miski, chwilę miksować, a następnie dodawać po łyżce bitej śmietany. Powoli wlewać przestudzoną żelatynę, ciągle miksując. Na koniec dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Delikatnie wymieszać łyżką.
5.Na biszkopt z musem truskawkowym wyłożyć masę śmietankową, a na nią bezę. Wstawić do lodówki.
Komentarze