SERNIK GOTOWANY Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I BEZĄ

  • wyświetlono: 811 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Idealnie kremowy, delikatny, wręcz rozpływający się w ustach. Truskawkowy mus i palona beza włoska sprawiają, że ciężko poprzestać na jednym kawałku.

22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n
  • 10 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

SKŁADNIKI:
( tortownica 20-24 cm )

MASA SEROWA:

* ser biały 3-krotnie mielony – 600 g
* masło min. 82% – 80 g
* cukier drobny – 150 g
* jajko – 2 szt
* budyń śmietankowy – 1 op / 60 g
* herbatniki – ok. 25 szt

MUS:

* truskawki – 250 g
* cukier puder – 8 łyżek
* sok z cytryny – 1 łyżka
* żelatyna – 10 g
* śmietana kremówka 36% – 250 g

BEZA WŁOSKA:

* drobny cukier – 150 g
* białko – 2 szt
* woda – 30 ml

Sposób przygotowania przepisu:

SERNIK GOTOWANY Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I BEZĄ

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    MASA SEROWA:

    Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, a następnie dodajemy żółtka oraz ser – miksujemy.

    Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy do masy serowej i delikatnie łyżką mieszamy.

    Masę wlewamy do garnka i na wolnym ogniu gotujemy ( do zabulgotania ) – mieszamy, by nie dopuścić absolutnie do przypalenia.

    Pod koniec wsypujemy budyń i dokładnie rozprowadzamy.

    Foremkę wykładamy folią spożywczą, spód pokrywamy herbatnikami.

    Wylewamy połowę gorącej masy serowej, przykrywamy kolejną warstwą herbatników oraz resztą masy serowej.

    MUS TRUSKAWKOWY:

    Jeśli używacie mrożonych truskawek ( a można śmiało! ) najpierw musimy je rozmrozić.

    Blendujemy dokładnie na gładko, a dodatkowo przecieramy przez sito, dodajemy sok z cytryny oraz 3 łyżki cukru pudru.

    Wlewamy żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody, dokładnie miksujmy z musem.

    Śmietanę ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem pudrem, wlewamy powoli mus, miksujemy do połączenia składników.

    Całość wyciągamy na schłodzoną masę serową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

    BEZA WŁOSKA:

    140 g cukru zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C.

    W tym czasie ubijamy na sztywno białka pod koniec dodając resztę cukru.

    Do ubitych białej cieniutkim strumieniem wlewamy syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum.

    Miksujemy do całkowitego wystudzenia ( ok. 10-15 minut ), a następnie dekorujemy schłodzone ciasto.

    BEZĄ DEKORUJEMY ZAWSZE PRZED SAMYM PODANIEM!

Porady

Śmiało możemy użyć też truskawek mrożonych.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Truskawkisernikherbatnikimusbez pieczeniana zimno

Komentarze

Podobne przepisy

sernik na zimno z musem truskawkowym

Dodane przez: babka w formie

sernik na zimno z musem truskawkowym

Pyszny, bardzo lekki sernik na...

Sernik na zimno z musem truskawkowym

Dodane przez: AnetaJ

Sernik na zimno z musem truskawkowym

Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie...

Śmietankowy sernik z musem truskawkowym

Dodane przez: Ewelina Marcin

Śmietankowy sernik z musem truskawkowym

Klasyczny domowy sernik z duża...

.

Dodane przez: Anitka0804

Kremowy sernik z musem truskawkowym

Pyszny kremowy sernik na cieście...

Masa sernikowa

Dodane przez: Jola1977-1977

Puszysty sernik z musem truskawkowym

Delikatny,puszysty i aksamitny...

sernik z musem truskawkowym

Dodane przez: joanna1974

Sernik z puszystym musem truskawkowym

Pieczony sernik z musem truskawkowym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE