Ciasto z kiwi

5 (156 ocen)

  • 60 min

Typowo deserowe ,niezbyt słodkie ,fajne ciacho.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    3jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Mus z kiwi:
    10-15sztuk kiwi
    1 budyń śmietankowy
    5-6łyżek cukru
    1galaretka o smaku kiwi
    Masa kisielowa:
    2 kisiele cytrynowe
    1łyżka mąki ziemniaczanej
    3łyżki cukru
    1/2kostki margaryny
    Bita śmietana:
    1śnieżka do ubijania na mleku
    1galaretka o smaku kiwi
    +1 galaretka o smaku kiwi do polania na wierzch
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt pieczemy z podanych składników lub wg własnego przepisu.
  • Przygotowanie musu z kiwi 2. Mus z kiwi:
    Kiwi obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach(odkładamy 2szt do dekoracji na wierzch).Wsypujemy cukier i gotujemy do momentu aż powstanie papka.Budyń mieszamy w 1/2szkl wody(może być nawet mniej wody) i wlewamy do gotującego się kiwi.Mieszamy do zgęstnienia i wsypujemy galaretkę.Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
    Wykładamy na upieczony biszkopt i wstawiamy do lodówki.
  • 3. Masa kisielowa:
    Zagotowujemy 2szkl wody a w 1szkl wody rozpuszczamy kiśle,mąkę i cukier,wlewamy na gotującą wodę i mieszamy do zgęstnienia.Dodajemy margarynę energicznie mieszając i wsypujemy galaretkę.Odstawiamy do wystygnięcia i wykładamy na stężały mus z kiwi.
  • 4. Bita śmietana:
    Śnieżkę ubijamy wg przepisu na opakowaniu.Galaretkę rozpuszczamy w 1szkl wody studzimy i zimną wlewamy do bitej śmietany.Wykładamy na krem kiślowy.Układamy na wierzchu plastry kiwi i polewamy tężejącą galaretką.
    Wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować