Ciasto z alkoholem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Jajka roztrzepać i ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do dobrze ubitych jajek z cukrem dodać kakao i mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem formy i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu, ostudzić.
2.Krem: W szklance mleka wymieszać oba rodzaje mąki. Pozostałe mleko zagotować cukrem i cukrem waniliowym, dodać rozprowadzoną mąkę i ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce budyniu, razem miksując na jednolitą masę.
3.Biszkopt nasączyć likierem wiśniowym i posmarować przygotowanym kremem. Prostokątne herbatniki maczać w wódce i układać równo, jeden obok drugiego na cieście. Białko ubić dodając stopniowo cukier puder i miksować aż lukier będzie miał odpowiednią, gęstą konsystencję. Gotowy lukier rozprowadzić na powierzchni ciasta.
Komentarze