Torcik Raffaello Z Alkoholem

4.48 (180 ocen)

Taki torcik zrobiłam sobie na moje urodziny, które były w ubiegłym tygodniu. Tort smakował nam wspaniale i na pewno jeszcze kiedyś go zrobię ;)

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o szerokości 18 cm


    Na biszkopt:


    4 jajka
    1/2 szkl mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 szkl cukru
    Na krem:

    250 gr mascarpone
    4 czubate łyżki cukru pudru
    200 ml śmietanki kremówki 30-36 %
    około 100 gr wiórków kokosowych
    3-4 łyżki wódki bądź likieru kokosowego

    Na kulki raffaello:

    reszta kremu z obłożenia tortu lub/i przełożenia
    1/2 suchego wafla (andruta)
    wiórki kokosowe (tak aby masa się zagęściła) i do obtoczenia
    1 łyżka wódki/likieru kokosowego (ewentualnie )
    Do napączowania biszkoptu:

    1/5 szkl wody
    5 łyżek wódki
Wystaw ocenę:

4.48 (180 ocen)

Torcik raffaello z alkoholem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie Biszkoptu
    1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stop.

    2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem. Obie mąki mieszamy w osobnym naczyniu.
    3. Do ubitych białek dodajemy powoli po jednym żółtko i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Kiedy wszystkie żółtka zużyjemy, odkładamy mikser.
    4. Teraz porcjami dodajemy przesiane mąki i delikatnie całość mieszamy.
    5. Wykładamy do tortownicy i pieczemy przez 25-30 min w 180 stop.
    6. Kiedy biszkopt wyda nam się gotowy ( możemy spr patyczkiem czy jest suchy) wyjmujemy go z piekarnika i natychmiast z 50 cm upuszczamy na podłogę ! Następnie biszkopt z powrotem wkładamy do piekarnika aby w nim ostygł przy uchylonych drzwiczkach. Kiedy ostygnie obkrajmy brzegi nożem i wyjmujemy nasz biszkopt.
  • 2. Przygotowanie Kremu
    7. Do wysokiego naczynia przekładamy schłodzoną śmietankę razem z mascarpone i cukrem pudrem. Miksujemy do zgęstnienia na koniec dodajemy alkohol.
    Krem dzielimy na połowę, do jednej dodajemy wiórki tak około 50 gr.

    8. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 części. Nasączamy pierwszy blat i wykładamy 1/2 kremu, przykrywamy drugim blatem, pączujemy i wykładamy resztę kremu.
    Górny ostatni blat nie pączujemy zbyt mocno.
    9. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem bez dodatku wiórków. Całość za to posypujemy wiórkami kokosowymi.
    10. Z reszty masy, wiórków i suchego wafla pokruszonego na drobne kawałeczki tworzymy kulki raffaello które układamy na torciku.

Porady

Tort najlepiej schłodzić przez noc w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować