250 gr mascarpone
4 czubate łyżki cukru pudru
200 ml śmietanki kremówki 30-36 %
około 100 gr wiórków kokosowych
3-4 łyżki wódki bądź likieru kokosowego
Na kulki raffaello:
reszta kremu z obłożenia tortu lub/i przełożenia
1/2 suchego wafla (andruta)
wiórki kokosowe (tak aby masa się zagęściła) i do obtoczenia
1 łyżka wódki/likieru kokosowego (ewentualnie )
Do napączowania biszkoptu:
Torcik raffaello z alkoholem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie Biszkoptu
1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stop.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem. Obie mąki mieszamy w osobnym naczyniu.
3. Do ubitych białek dodajemy powoli po jednym żółtko i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Kiedy wszystkie żółtka zużyjemy, odkładamy mikser.
4. Teraz porcjami dodajemy przesiane mąki i delikatnie całość mieszamy.
5. Wykładamy do tortownicy i pieczemy przez 25-30 min w 180 stop.
6. Kiedy biszkopt wyda nam się gotowy ( możemy spr patyczkiem czy jest suchy) wyjmujemy go z piekarnika i natychmiast z 50 cm upuszczamy na podłogę ! Następnie biszkopt z powrotem wkładamy do piekarnika aby w nim ostygł przy uchylonych drzwiczkach. Kiedy ostygnie obkrajmy brzegi nożem i wyjmujemy nasz biszkopt.
2.Przygotowanie Kremu
7. Do wysokiego naczynia przekładamy schłodzoną śmietankę razem z mascarpone i cukrem pudrem. Miksujemy do zgęstnienia na koniec dodajemy alkohol.
Krem dzielimy na połowę, do jednej dodajemy wiórki tak około 50 gr.
8. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 części. Nasączamy pierwszy blat i wykładamy 1/2 kremu, przykrywamy drugim blatem, pączujemy i wykładamy resztę kremu.
Górny ostatni blat nie pączujemy zbyt mocno.
9. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem bez dodatku wiórków. Całość za to posypujemy wiórkami kokosowymi.
10. Z reszty masy, wiórków i suchego wafla pokruszonego na drobne kawałeczki tworzymy kulki raffaello które układamy na torciku.
Komentarze