Ciasto ucierane na oleju z truskawkami i kruszonką

4.5 (143 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Najprostsze i najszybsze z możliwych wypieków ! Ciasto ucierane na oleju z dodatkiem jogurtu naturalnego, pulchne i delikatne wręcz rozpływające się w ustach.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na formę 30 x 20 cm

    *Składniki w temperaturze pokojowej

    jajka 4
    jogurt typu greckiego 3-4 łyżki
    olej 80-100 ml
    cukier kryształ 200 g
    cukier wanilinowy 16 g
    mąka tortowa 270 g
    proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
    soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
    truskawki
    kruszonka
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Desery Ciasto

Ciasto ucierane na oleju z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Truskawki myję, osuszam i odcinam szypułki. Następnie kroję je na plasterki ( pozostawione w całości pod wpływem ciężaru opadną na dno wówczas ciasto straci na puszystości ). Jajka z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego ucieram na jasną i puszystą masę na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodaję jogurt i olej, miksuję tylko do połączenia składników na najniższych obrotach miksera. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i sodą. Składniki sypkie przesiewam do miski i mieszam delikatnie łopatką. Ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki wykładam na wierzch i posypuję kruszonką. Piekę przez 35 minut w temperaturze 180 °C ( do suchego patyczka). Ciasto wyjmuję od razu po upieczeniu i studzę na kratce.

    Smacznego,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować