Najprostsze i najszybsze z możliwych wypieków ! Ciasto ucierane na oleju z dodatkiem jogurtu naturalnego, pulchne i delikatne wręcz rozpływające się w ustach.
1 godz. 20 min
Składniki:
Składniki na formę 30 x 20 cm
*Składniki w temperaturze pokojowej
jajka 4
jogurt typu greckiego 3-4 łyżki
olej 80-100 ml
cukier kryształ 200 g
cukier wanilinowy 16 g
mąka tortowa 270 g
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
truskawki
kruszonka
Ciasto ucierane na oleju z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie
Truskawki myję, osuszam i odcinam szypułki. Następnie kroję je na plasterki ( pozostawione w całości pod wpływem ciężaru opadną na dno wówczas ciasto straci na puszystości ). Jajka z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego ucieram na jasną i puszystą masę na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodaję jogurt i olej, miksuję tylko do połączenia składników na najniższych obrotach miksera. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i sodą. Składniki sypkie przesiewam do miski i mieszam delikatnie łopatką. Ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki wykładam na wierzch i posypuję kruszonką. Piekę przez 35 minut w temperaturze 180 °C ( do suchego patyczka). Ciasto wyjmuję od razu po upieczeniu i studzę na kratce.
Komentarze