Ciasto popapraniec z borówkami

4.99 (189 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny misz-masz :) Ciasto biszkoptowe w 3 odsłonach przełożone dżemem z borówek i do tego puszysta masa budyniowa.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 6 dużych jaj
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1szkl cukru
    - 0,5szkl oleju
    - kilka kropli olejku arakowego
    - 3/4szkl wiórek kokosowych
    - mniejsze pół szkl maku suchego
    - 3 czubate łyżeczki kakao.
    Masa:
    - budyń waniliowy
    - 750ml mleka
    - kostka masła.
    Dodatkowo:
    - 2 galaretki o smaku owoce leśne
    - słoik dżemu z borówek
Wystaw ocenę:

4.99 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto popapraniec z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę i dodawać cukier. Dalej miksując dodawać po 1 żółtku. Dodać olej i olejek zapachowy. Odłożyć mikser i teraz delikatnie łyżką wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej wmieszać wiórki, do drugiej mak, a do trzeciej kakao. Ciasto wyłożyć na przemian do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wymieszać delikatnie widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez 30min.
  • 2. Przygotować budyń i ostudzić. Masło utrzeć na gładką masę i dodawać po łyżce zimnego budyniu.
  • 3. Upieczone ciasto wystudzić, przekroić. Dół delikatnie nasączyć, posmarować połową słoika dżemu, na to połowa masy i przykryć ciastem. Delikatnie nasączyć i wyłożyć resztę masy. Schłodzić trochę w lodówce.
  • 4. 2 galaretki rozpuścić w 900ml wrzątku, schłodzić.
  • 5. Wyjąć ciasto z lodówki, na masę wyłożyć resztę dżemu i tężejącą galaretkę. Schłodzić w lodówce.

Porady

Blaszka 23×28

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować