Ciasto Miętusek, czyli ciasto miętowo- czekoladowe

4.5 (158 ocen)

  • 6 godz.

Orzeźwiające, mało słodkie, bardzo wiosenne ;)

  • 6 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 4 jajka
    • 2 łyżeczki kakao
    • Cukier waniliowy
    • Łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    • 1/3 szklanki mąki tortowej
    • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    • Łyżka oleju
    • Szczypta soli
    • ½ szklanki cukru
    Krem miętowy:
    • 200g landrynek miętowych
    • ¼ szklanki wody
    • 1 budyń śmietankowy słodzony
    • 3/4 kostki masła w temperaturze pokojowej
    • 2 szklanki mleka
    Pianka:
    • 250ml śmietany kremówki 30%
    • 1 galaretka zielona
    • Łyżka cukru pudru
    • 2 łyżki żelatyny
    Dodatkowo:
    • 4 paczki ciasteczek Be&Be
    • Czekolada gorzka do posypania
    • Cukierki miętowe w czekoladzie do posypania
    • Odrobina wody z cukrem i cytryną do nasączenia biszkoptu
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto miętusek, czyli ciasto miętowo- czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brytfannę ok. 18x24cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 170 stopni Celsjusza. Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj sól i cukier waniliowy. Ubij na puszysta pianę. Pod konie ubijania dodaj połowę cukru. Ubij na sztywno. Do żółtek dodaj pozostały cukier i kawę. Ubij na puszystą masę. Wszystkie składniki połącz delikatnie za pomocą rózgi kuchennej. Masę przełóż do brytfanny i piecz ok. 20min. Pozostaw w brytfannie do wystudzenia.
  • baza kremu miętowego 2. Ugotuj budyń wraz z instrukcja na opakowaniu. Jednoczenie wlej do rondla o grubym dnie wodę i rozpuść w niej landrynki na małym gazie. Do gorącego budyniu wlej roztopione landrynki i połącz całość. Pozostaw do wystygnięcia. Masa długo stygnie. Do wystudzonej masy dodaj masło i zmiksuj całość na puszysty krem.
  • 3. Nasącz biszkopt woda z cukrem i cytryną. Wyłóż na niego krem miętowy, a na kremie ułóż herbatniki.
  • 4. Rozpuść galaretkę z żelatyną. Pozostaw do wystygnięcia. Ubij śmietanę z cukrem pudrem. Połącz bitą śmietanę z galaretką i wylej na biszkopty. Włóż do lodówki na 30 min. Po tym czasie posyp ciasto czekolada oraz cukierkami miętowymi.

Porady

Cisto najlepsze jest na drugi dzień

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować