Ciasto miętusek, czyli ciasto miętowo- czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brytfannę ok. 18x24cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 170 stopni Celsjusza. Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj sól i cukier waniliowy. Ubij na puszysta pianę. Pod konie ubijania dodaj połowę cukru. Ubij na sztywno. Do żółtek dodaj pozostały cukier i kawę. Ubij na puszystą masę. Wszystkie składniki połącz delikatnie za pomocą rózgi kuchennej. Masę przełóż do brytfanny i piecz ok. 20min. Pozostaw w brytfannie do wystudzenia.
2.Ugotuj budyń wraz z instrukcja na opakowaniu. Jednoczenie wlej do rondla o grubym dnie wodę i rozpuść w niej landrynki na małym gazie. Do gorącego budyniu wlej roztopione landrynki i połącz całość. Pozostaw do wystygnięcia. Masa długo stygnie. Do wystudzonej masy dodaj masło i zmiksuj całość na puszysty krem.
3.Nasącz biszkopt woda z cukrem i cytryną. Wyłóż na niego krem miętowy, a na kremie ułóż herbatniki.
4.Rozpuść galaretkę z żelatyną. Pozostaw do wystygnięcia. Ubij śmietanę z cukrem pudrem. Połącz bitą śmietanę z galaretką i wylej na biszkopty. Włóż do lodówki na 30 min. Po tym czasie posyp ciasto czekolada oraz cukierkami miętowymi.
Komentarze