Ciasto miętowo-czekoladowe

  • wyświetlono: 709 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ciasto to stworzyłam z myślą o najbliższej mi osobie,która uwielbia wprost miętowo-czekoladowe smaki. Jest lekki i orzeźwiający. Z powodzeniem można upiec np. na walentynki lub Wielkanoc.

Agnieszka  Rec
  • 20 porcje
  • 150min
  • Średni

Składniki

na biszkopt czekoladowy:
4 jajka
5 łyżek cukru
2 łyżki oleju
3 łyżki mąki pszennej
2 kopiate łyżki kakao
1 łyżka wody
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
na warstwę z galaretką :
4 galaretki miętowo-jabłkowe
na piankę czekoladową:
400 ml śmietany kremówki 30 %
3 gorzkie czekolady
5 listków żelatyny
na warstwę z bitej śmietany:
2 śnieżki w proszku
1 i 1/2 szkl. zimnego mleka
2 galaretki miętowo-jabłkowe
3-4 krople kropli miętowych
dodatkowo:
poncz z osłodzonej mocnej herbaty miętowej z dodatkiem miętowej wódki lub likieru
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 duże opakowanie herbatników kakaowych

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto miętowo-czekoladowe

  • 1. Przygotowanie biszkoptu czekoladowego:
    Ubić na sztywno pianę z białek. Ciągle ubijając ,stopniowo dodajemy cukier, żółtka wymieszane z wodą ,olej i sypkie składniki.
    Przelewamy ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 20-25 min. po upieczeniu wyciągamy z blaszki.
    Studzimy i nasączamy ponczem z wystudzonej herbaty miętowej.
  • 2. Przygotowanie galaretki:
    Galaretki mętowo-jabłkowe rozpuszczamy w 4 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.
  • 3. Przygotowanie pianki czekoladowej:
    Listki żelatyny zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na 6 min. W kąpieli wodnej rozpuszczamy śmietanę kremówkę z połamaną na drobne kawałki czekoladą.
    Następnie naczynie ściągamy z wody. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy odciśnięte z wody listki żelatyny . Mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny.
    Pozostawiamy piankę czekoladową do lekkiego stężenia.
  • 4. Przygotowanie bitej śmietany:
    2 galaretki rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody. pozostawiamy do lekkiego stężenia.
    Do zimnego mleka dodajemy śnieżki w proszku i ubijamy na sztywno ok.3-4 min.
    Następnie ciągle ubijając wlewamy tężejącą galaretkę i krople miętowe
  • 5. Składanie ciasta:
    Na spód dajemy: nasączony biszkopt czekoladowy, tężejącą galaretkę,tężejącą piankę czekoladową, warstwę herbatników, tężejącą bitą śmietanę a na sam wierzch ścieramy gorzką czekoladę.
    Wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin aby dobrze stężało.

Porady

Ciasto zamiast startą gorzką czekoladą możemy posypać startymi pastylkami czekoladowo-miętowymi .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto na Wielkanocciasto na walentynkiCiasto miętowo-czekoladowe

Komentarze

Podobne przepisy

Tort czekoladowo - miętowy

Dodane przez: krys1a

Tort czekoladowo - miętowy

Intensywny smak ciasta kakaowego...

ciasto czekoladowe z malinami

Dodane przez: PolskaGotuje

czekoladowo-miętowe ciasto z malinami

idealnie orzeźwiające :)

ciasto miętowe

Dodane przez: agniechaaaxd

Ciasto miętowe

To pyszne letnie ciasto z nutą...

Sernik na zimno czekoladowo-miętowy

Dodane przez: dorota w

Sernik na zimno czekoladowo-miętowy

Są upały więc nie chce się włączać...

Dodane przez: FANIA

Ciasto miętowe

Bardzo smaczne ciasto o niecodziennym...

ciasto miętowe

Dodane przez: agazlotko

Miętowe ciasto

Na pewno wszystkim posmakuje

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE