Ciasto kokosowo-ananasowe

4.48 (158 ocen)

Smaczne i proste w wykonaniu z delikatną nutą słodyczy ananasa.

Składniki:

  • *na biszkopt
    - 3 jajka
    - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    - 3/4 szklanki mąki pszennej
    - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 op. cukru waniliowego
    - 6 łyżek cukru
    *na warstwę kokosową
    - 4 białka
    - 3/4 szklanki cukru
    - 150g wiórek kokosowych
    - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    *na masę ananasową
    - 4 żółtka
    - 1 op. cukru waniliowego
    - 2,5 łyżki mąki pszennej
    - 1 op. budyniu waniliowego bez cukru
    - 180g masła
    - 2 szklanki mleka
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1 puszka ananasa w kawałkach
    *dodatkowo
    - sok ananasowy do nasączenia biszkoptu
    - wiórki kokosowe do dekoracji
    - 3/4 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady
    - kilka łyżek śmietany 30%
Wystaw ocenę:

4.48 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kokosowo-ananasowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu zaczynamy od ubicia na sztywno białek, stopniowo dodając cukier, następnie miksujemy z żółtkami. Na końcu delikatnie mieszamy z przesianymi mąkami z proszkiem do pieczenia. Formę o wymiarach ok. 30x24cm wykładamy papierem do pieczenia, ciasto pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach, aż się zezłoci, gotowe studzimy.
  • 2. Białka na warstwę kokosową ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Na końcu mieszamy z wiórkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia. Masę przelewamy do takiej samej formy wyłożonej papierem do pieczenia jak wyżej i pieczemy ok. 20 min, w 180 stopniach, aż się zrumieni. Gotową studzimy.
  • 3. W jednej szklance mleka mieszamy budyń, mąkę, żółtka i cukier, pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy budyniową mieszankę, energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje i nie będzie grudek (uważać by nie przypalić). Gotową masę studzimy. Masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy wystudzoną masę budyniową. Gdy krem będzie gładki 3/4 mieszamy z odsączonymi ananasami, pozostałą część pozostawiamy bez owoców.
  • 4. W formie układamy biszkopt pozbawiony papieru, skrapiamy go dość obficie sokiem ananasowym, wykładamy krem z ananasami, na to kładziemy warstwę kokosową bez papieru. Wierzch smarujemy pozostałym kremem, ozdabiamy czekoladą rozpuszczoną w kilku łyżkach śmietany oraz posypując wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować