CIASTO KAWOWE "COFFEE TIME"

4.5 (141 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Lubisz kawę ? To ciasto jest dla Ciebie :) Pyszny i pachnący kawą biszkopt, ciekawy krem z serka i mleka w proszku.Inspiracja z blogu "mała cukierenka".

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Tortownica 23 cm ( użyłam 26 cm)

    Ciasto:
    -3 jajka ( osobno żółtka i białka)
    -2/3 szklanki cukru, w tym cukier waniliowy
    -1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
    -3 łyżki mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka mielonej kawy
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia.

    Krem:
    -200 g masła, w temperaturze pokojowej
    -1/2 szklanki cukru pudru
    -300 g serka homogenizowanego waniliowego ( w temperaturze pokojowej)
    -1 szklanka mleka w proszku
    -3 łyżeczki żelatyny
    - 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej.

    Dodatkowo:
    -30 g kawy cappuccino
    -100 g czekolady mlecznej
    -3 łyżki mleka
    -wiórki kokosowe.
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Ciasto kawowe "coffee time" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Mąkę wymieszać z proszkiem i kawą-odłożyć.
    Białka ubić na sztywno,dodawać powoli cukier, a potem żółtka i zmiksować.
    Do piany dodać mąkę z kawą i wymieszać delikatnie łyżką.
    Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
    Piec w temperaturze 160 C termoobieg przez 45 minut.Wyjąć i wystudzić.

    Cappuccino rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.
    Ciasto przekroić w poziomie na 2 części.
    Jeden krążek nasączyć połową cappuccino.
  • 2. KREM:
    Żelatynę zalać 6 łyżkami gorącej wody,wymieszać i przestudzić.
    Masło ucierać 2 minuty na najwyższym obrocie miksera.Dodać cukier puder i ucierać jeszcze przez 3 minuty.Następnie dodać mleko w proszku, serek waniliowy i wymieszać mikserem na średnich obrotach, tylko do połączenia składników.
    Do żelatyny dodać 3 łyżki kremu i rozmieszać, dodać do kremu i wymieszać mikserem.
  • 3. Na nasączony biszkopt,wyłożyć cały krem,wyrównać i posypać kawą rozpuszczalną.
    Na wierzch ułożyć drugi krążek ciasta i znów nasączyć cappuccino.
  • 4. Połamaną czekoladę i mleko roztopić na parze,lekko przestudzić i polać nią ciasto.Ozdobić wiórkami kokosowymi.
    Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin a najlepiej na całą noc.

Porady

Wierzch ciasta można posypać 1 łyżeczką kawy rozpuszczalnej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kawa Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować