Kaszowiec jest banalnie łatwy i tak naprawdę z banalnych składników. Każdy z nas jadł kiedyś kaszę mannę. Tutaj dodaje się do niej kilka dodatków i powstaje świetny krem, którym można przełożyć herbatniki.
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
herbatniki na 3 warstwy blaszki – około 40 dag (to tylko orientacyjna waga)
1 litr mleka 3,2 %
1 szklanka kaszy manny
1 kostka margaryny
cukier waniliowy 1 opakowanie
1 szklanka cukru
1 kopiasta łyżka kakao
na polewę: łyżka kopiastego kakao, 1/4 kostki margaryny, łyżka cukru, 2 łyżki wody
Ciasto kaszowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W pierwszej kolejności ułożyć na blaszce pierwszą warstwę herbatników.
Ugotować pierwszą część – ciemną (z połowy składników):
Kakao rozkłócić w odrobinie mleka. Włożyć do garnuszka, dodać połowę mleka, pół szklanki cukru, połowę cukru waniliowego i pół kostki margaryny. Zagotować całość, co jakiś czas mieszając aż do rozpuszczenia składników. Na gotujące się mleko wsypywać wolno pół szklanki kaszy stale mieszając (by nie przywarła do dna). Gotować na małym ogniu przez 3-5 minut – do momentu aż masa będzie wyraźnie gęsta i przestanie przelewać się przez łyżkę.
Gorącą masę wyłożyć na herbatniki, rozłożyć równo, przykryć drugą warstwa herbatników. Ułożyć je równolegle do poprzednich.
Ugotować drugą część, czyli masę białą. Powtarzamy czynności, które robiliśmy przy ciemnej części – nie dodajemy już tutaj jednak kakao.
Jeszcze gorącą masę wykładamy na herbatniki, rozkładamy równo, przykrywamy równolegle trzecią warstwą herbatników.
Kaszowiec zostawiamy do ostygnięcia.
Kiedy ciasto jest już chłodne, należy przygotować polewę.
W garnuszku rozmieszać wodę i kakao, dodać cukier i margarynę. Podgrzewać aż wszystkie składniki się połączą. Polać ciasto i schować do lodówki
Komentarze