Kaszowiec na herbatnikach z frużeliną borówkową

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam ciasta z masą z dodatkiem kaszy manny , ciasto w przygotowaniu proste i szybkie , efekt smakowy nie do opisania .

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • masa:


    kasza manna 8 łyżek
    mleko tłuste 1/2 litra
    cukier 2 łyżki
    żelatyna 1 łyżka plus mleko 50 ml.
    mascarpone 200 ml.

    frużelina borówkowa:

    borówki 2 szklanki
    galaretka owoce leśne 1 sztuka
    cukier 3 łyżki

    oraz:
    herbatniki czekoladowe


    Kwadratowa forma 25x25 cm.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kaszowiec na herbatnikach z frużeliną borówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MASA:

    Do garnka wlewam mleko wsypujemy mannę i cukier i gotujemy przez ok.10 minut.Zdejmuję z ognia.Żelatynę rozpuszczam w mleku , jak napęcznieje dodaję do gorącej kaszy, mieszam .Odstawiam aby przestygła.
    Do zimnej masy dodaję mascarpone i mieszam.

    FRUŻELINA :

    borówki zasypuję cukrem, po 15 minutach wstawiam na gaz i gotuję około 10 minut, następnie dodaję galaretkę i zdejmuję z gazu. Mieszam. Odstawiam w chłodne miejsce.
  • 2. Dno kwadratowej formy wykładam herbatnikami . Następnie połowę frużeliny borówkowej ( zimnej),przykrywam warstwą herbatników. Następnie 3/4 masy z kaszy, ponownie warstwa herbatników, reszta masy z kaszy , i na koniec frużelina z borówek.
  • 3. Wstawiam na 3 godziny do lodówki.Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, herbatniki są mięciutkie od masy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Kasza manna Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować