Kaszowiec na herbatnikach z frużeliną borówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MASA:
Do garnka wlewam mleko wsypujemy mannę i cukier i gotujemy przez ok.10 minut.Zdejmuję z ognia.Żelatynę rozpuszczam w mleku , jak napęcznieje dodaję do gorącej kaszy, mieszam .Odstawiam aby przestygła.
Do zimnej masy dodaję mascarpone i mieszam.
FRUŻELINA :
borówki zasypuję cukrem, po 15 minutach wstawiam na gaz i gotuję około 10 minut, następnie dodaję galaretkę i zdejmuję z gazu. Mieszam. Odstawiam w chłodne miejsce.
2.Dno kwadratowej formy wykładam herbatnikami . Następnie połowę frużeliny borówkowej ( zimnej),przykrywam warstwą herbatników. Następnie 3/4 masy z kaszy, ponownie warstwa herbatników, reszta masy z kaszy , i na koniec frużelina z borówek.
3.Wstawiam na 3 godziny do lodówki.Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, herbatniki są mięciutkie od masy.
Komentarze