Ciasto Izaura

4.5 (190 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Sernik IzauraCiasto Izaura to pyszny łaciaty sernik na tradycyjnym murzynku. Wilgotne i mocno czekoladowe ciasto jest delikatne i puszyste, a masa serowa wspaniale smakuje w tym połączeniu. Wierzch wykończony polewą czekoladową, mogą być również wiórki kokosowe.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto forma o wymiarach 24 x 24 cm

    margaryna 200 g
    cukier 1/2 szklanki
    woda 60 ml
    gorzkie kakao 3 łyżki
    mąka pszenna około 250 g
    proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
    jajka 3
    szczypta soli
    Masa serowa

    ser biały twarogowy dwukrotnie zmielony około 550 g
    masło 100 g
    cukier 1/2 szklanki
    cukier wanilinowy 16 g
    jajka 3
    skrobia ziemniaczana 1 kopiasta łyżka
    Polewa czekoladowa

    margaryna 50 g
    cukier 3-4 łyżki
    kakao 1 łyżka
    woda 2-3 łyżki
    *Składniki w temperaturze pokojowej
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Ciasto

Ciasto izaura - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Margarynę umieszczamy w dwóch garnuszkach, osobno na ciasto i polewę. Dodajemy cukier i wodę, następnie rozpuszczamy na małym ogniu, miesząc co jakiś czas. Kakao dodajemy na końcu, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Ser mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków dwukrotnie. Jajka na ciasto starannie oddzielamy żółtka od białek. Przesiane sypkie składniki dodajemy partiami do bazy czekoladowej na przemian z żółtkami, miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciasto delikatnie łączymy z pianą, mieszamy ręcznie przy użyciu łopatki. Konsystencja ciasta powinna być dość gęsta, aby ciasto nie spadało swobodnie z łyżki. Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę, następie dodajemy partiami ser. Kolejno dodajemy całe jajka , każdorazowo dokładnie miksując do połączenia składników. Na końcu dodajemy skrobię ziemniaczaną, miksujemy. Piekarnik rozgrzewamy góra/dół do temperatury 170 °C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie na przemian wykładamy po łyżce ciasta i masy serowej i tak to wyczerpania składników. Wierzch delikatnie równamy. Ciasto pieczemy przez 40-50 minut w temperaturze 170 °C, kontrolując wierzch ciasta ( do suchego patyczka ). Od razu po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Wystudzony sernik oblewamy polewą.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować