Izaura- czyli sernik na wilgotnym i aromatycznym murzynku. Ciasto robione i lubiane w mojej rodzinie od lat. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
1,5 szkl. mąki pszennej
1 1/4 szkl. cukru
3 łyżki naturalnego kakao
4 jajka w temperaturze pokojowej
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek wody
Masa serowa:
500 g twarogu półtłustego w temperaturze pokojowej
3/4 szkl. cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 jaja w temperaturze pokojowej
125 g masła w temperaturze pokojowej
1.Ciasto: Masło, kakao, cukier umieścić w garnuszku i zalać wodą. Podgrzewać do połączenia się składników (masło i cukier powinien się rozpuścić) Masę zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie dodać żółtka i dobrze zmiksować. Wsypać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do masy. Gotowe ciasto przelać do blaszki o wymiarach 23x39 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Masa serowa: Masło utrzeć do puszystości, dodać pozostałe składniki i zmiksować tylko do połączenia się składników. Na ciemne ciasto nakładać łyżką porcje masy serowej. Piec w 180st.C około 45 minut. Upieczoną Izaurę wyjąć i pozostawić do ostudzenia.
3.Polewa czekoladowa: Śmietanę podgrzać, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Gdy lekko przestygnie wysmarować ją na cieście. Smacznego!
Komentarze