Ciasto Izaura

4.97 (202 ocen)

Izaura- czyli sernik na wilgotnym i aromatycznym murzynku. Ciasto robione i lubiane w mojej rodzinie od lat. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szkl. mąki pszennej
    1 1/4 szkl. cukru
    3 łyżki naturalnego kakao
    4 jajka w temperaturze pokojowej
    250 g masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 łyżek wody

    Masa serowa:
    500 g twarogu półtłustego w temperaturze pokojowej
    3/4 szkl. cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    4 jaja w temperaturze pokojowej
    125 g masła w temperaturze pokojowej

    Polewa czekoladowa:
    150 g gorzkiej czekolady
    4 łyżki śmietany kremówki 30 %
Wystaw ocenę:

4.97 (202 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Murzynek Desery

Ciasto izaura - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Masło, kakao, cukier umieścić w garnuszku i zalać wodą. Podgrzewać do połączenia się składników (masło i cukier powinien się rozpuścić) Masę zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie dodać żółtka i dobrze zmiksować. Wsypać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do masy. Gotowe ciasto przelać do blaszki o wymiarach 23x39 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Masa serowa: Masło utrzeć do puszystości, dodać pozostałe składniki i zmiksować tylko do połączenia się składników. Na ciemne ciasto nakładać łyżką porcje masy serowej. Piec w 180st.C około 45 minut. Upieczoną Izaurę wyjąć i pozostawić do ostudzenia.
  • 3. Polewa czekoladowa: Śmietanę podgrzać, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Gdy lekko przestygnie wysmarować ją na cieście. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Masa serowa Czekolada Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować