Ciasto drożdżowe ze śliwkami (bez wyrabiania) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlać lekko podgrzane mleko, dodać cukier i wkruszyć do niego drożdże. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5-10 minut do wyrośnięcia. Gdy trochę podrośnie wlać olej i zmiksowane jajka. Na końcu wsypać mąkę, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1.30 - 2 godziny.
2.Wyrośnięte ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać połówki pozbawionych pestek śliwek. Wstawić do nienagrzanego piekarnika. Ustawić temperaturę na 180 stopni i piec ok. 45 minut, licząc od czasu wstawienia ciasta do piekarnika.
Komentarze