Ciasto drożdżowe ze śliwkami (bez wyrabiania)

4.48 (164 ocen)

Miękki, puszysty placek, bez udziwnień, za to za każdym razem smaczny i zjadany do końca:)

Składniki:

  • Składniki na blachę 20 x 30 cm:

    120 ml mleka
    50g (pół kostki) świeżych drożdży
    pół szklanki* cukru
    2 i 1/3 szklanki mąki
    120 ml oleju
    3 jajka
    ok. pół kg śliwek

    *szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

4.48 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe ze śliwkami (bez wyrabiania) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać lekko podgrzane mleko, dodać cukier i wkruszyć do niego drożdże. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5-10 minut do wyrośnięcia. Gdy trochę podrośnie wlać olej i zmiksowane jajka. Na końcu wsypać mąkę, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1.30 - 2 godziny.
  • 2. Wyrośnięte ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać połówki pozbawionych pestek śliwek. Wstawić do nienagrzanego piekarnika. Ustawić temperaturę na 180 stopni i piec ok. 45 minut, licząc od czasu wstawienia ciasta do piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować