Ciasto drożdżowe z jabłkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. 1.Ciasto: Mąkę przesiać na środku wrobić wgłębienie,
wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru.Wlać mleko podsypać mąką
.Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do
wyrośnięcia.Potem dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami i dokładnie wyrobić ciasto rękami, następnie oprószyć mąką, nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do dalszego
rośnięcia.
2.Nadzienie: Jabłka obrać zetrzeć na tarce,dodać cukier,orzechy
laskowe,cynamon wymieszać. Białka ubić na sztywno i połączyć z
nadzieniem.
3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść,przełożyć na
stolnicę,rozwałkować na kształt prostokąta. Rozsmarować nadzienie i
zwinąć w rulon. Pokroić na 7 równych kawałków i na jeden
większy(środek ciasta). Kawałki ciasta ustawić na posmarowanej
tłuszczem tortownicy (24 cm.)
4.Piec w nagrzanym do 180 stop.piekarniku,około 45 minut. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze