Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami i mascarpone

4.49 (163 ocen)

  • 60 min

Pyszne! Lekkie i wilgotne, przełożone cudownym kremem na bazie mascarpone. Brzoskwinie delikatnie przełamują czekoladowy smak. Szczerze polecam !!!

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    4 jajka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżki kakao
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    KREM:
    200g śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    50g czekolady
    250g serka mascarpone

    Dodatkowo:
    5 połówek brzoskwiń z puszki
    galaretka brzoskwiniowa
Wystaw ocenę:

4.49 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: jajka ubijamy z cukrem na białą i puszystą masę, dodajemy przesiane mąki z proszkiem i kakao, delikatnie mieszamy.
    Pieczemy około 25 minut 180stopni
    (w małej blaszce lub w okrągłej tortownicy)
  • 2. Krem:Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do serka mascarpone, przez chwilę miksując do połączenia masy. ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Następnie do serka z czekoladą dodajemy po łyżce bitej śmietany. Miksujemy do połączenia składników.
  • 3. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrajamy na pół, nasączamy sokiem z puszki po brzoskwiniach. Biszkopt przekładamy kremem.
  • 4. Brzoskwinie kroimy w kostkę, układamy na wierzch ciasta i zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.9 (204 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto czekoladowo - serowe

To może cię zainteresować