CIASTECZKA „AMONIACZKI”

4.47 (146 ocen)

  • 60 min

Przepis kojarzy mi się niezmiennie z Babcią - piekła je dla wszystkich wnuków na każde święta.

  • 60 min

Składniki:

  • ½ kg mąki
    10 dkg margaryny
    ½ szklanki śmietany
    2 żółtka + białka do maczania ciastek
    Łyżka amoniaku
    Szczypta soli
    Cukier waniliowy
    ¾ szklanki cukru pudru
    Cukier kryształ
Wystaw ocenę:

4.47 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciasteczka „amoniaczki” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Na stolnicę wysypujemy ½ kg mąki, dodajemy utartą margarynę z żółtkami i cukrem. Amoniak mieszamy ze śmietaną i zagniatamy ciasto. Roztaczamy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka, które maczamy w roztrzepanym delikatnie białku i cukrze zwykłym i pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni (do zrumienienia).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować