Chrupiące gofry

0 (0 ocen)

Najlepsze gofry jakie jadłam

Składniki:

  • - 3/4 szklanki mąki pszennej + 2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    - pół łyżeczki sody oczyszczanej lub proszku do pieczenia
    - 2 jajka, białka i żółtka oddzielnie
    - 3/4 szklanki maślanki
    - 1/4 szklaki mleka
    - 50g masła, roztopionego i ostudzonego
    - 2 łyżki cukru
    - szczypta soli
    - 1 łyżeczka aromatu waniliowego

    DO PODANIA:
    - dowolne owoce
    - bita śmietana
    - sos czekoladowy
    - cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry Bita śmietana

Chrupiące gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać gofrownice.
  • 2. Do naczynia wyspać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia, żółtka, maślankę, mleko, masło, cukier, sól, aromat waniliowy. Zmiksować do uzyskania bardzo gładkiej masy.
  • 3. W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę. Pianę dodać do zmiksowanego ciasta, BARDZO DELIKATNIE wymieszać, by piana nie opadła (jeśli opadnie, zniszczą się pęcherzyki powietrza
    i gofry nie urosną).
  • 4. Piec około 3-4 minuty na rozgrzanej gofrownicy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować