Iles flottantes - pływające wyspy

  • wyświetlono: 229 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Deser pochodzący z Francji w Polsce znany pod nazwą "zupa nic"

nieopodal

Składniki

Krem:
4 żółtka
50 g cukru
laska wanilii
500 ml śmietany kremówki

Wyspy:
4 białka
3 łyżki cukru
szczypta soli

Do podania, opcjonalnie:
płatki migdałowe
ciastka

Sposób przygotowania przepisu:

Iles flottantes - pływające wyspy

  • 1. Żółtka wymieszać z cukrem. Do garnka wlać kremówkę, przekroić laskę wanilii na pół i zeskrobać ziarna, wrzucić do śmietany.
    Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając.
    Gdy śmietana zacznie się gotować, zdjąć z ognia, chwilę odczekać i dodać żółtka z cukrem.
    Umieścić ponownie na ogniu, mieszać do momentu aż sos zgęstnieje. Włożyć do lodówki.
  • 2. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
    W garnku zagotować wodę i za pomocą łyżki uformować kule i delikatnie kłaść na wodzie.
    Gotować około 2 minut z obydwu stron.
    Układać wyspy na schłodzonym kremie, posypać migdałami i pokruszonymi ciastkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciez_roznych_stron_swiataciastkakremDeserzupacoś słodkiegozupa nicpianka z białek

Komentarze

Podobne przepisy

image-1brmuxg

Dodane przez: Di bloguje

Zupa krem z kukurydzy (konserwowej)

Zupa posiada pyszny, łagodny smak...

Pyszna zupa.

Dodane przez: BABECZKA 35

Zupa ziemniaczana z cebulą, czosnkiem i boczkiem

Pomimo,że zupa nie jest zabielana...

Wigilijna zupa grzybowa według Bożenki

Dodane przez: Konto nieaktywne

Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa to jedno...

Żurek na zakwasie z butelki

Dodane przez: AnetaJ

Żurek na zakwasie z butelki

Żurek to jedna z moich ulubionych...

zupa

Dodane przez: Aninka88

SZYBKA PROSTA ZUPA

pomysł na szybki obiad

Zupa z dyni piżmowej

Dodane przez: ajska

Zupa z dyni piżmowej

Jedna z najlepszych zup, jakie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE