Iles flottantes - pływające wyspy

  • wyświetlono: 168 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Deser pochodzący z Francji w Polsce znany pod nazwą "zupa nic"

nieopodal

Składniki

Krem:
4 żółtka
50 g cukru
laska wanilii
500 ml śmietany kremówki

Wyspy:
4 białka
3 łyżki cukru
szczypta soli

Do podania, opcjonalnie:
płatki migdałowe
ciastka

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Iles flottantes - pływające wyspy

  • 1. Żółtka wymieszać z cukrem. Do garnka wlać kremówkę, przekroić laskę wanilii na pół i zeskrobać ziarna, wrzucić do śmietany.
    Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając.
    Gdy śmietana zacznie się gotować, zdjąć z ognia, chwilę odczekać i dodać żółtka z cukrem.
    Umieścić ponownie na ogniu, mieszać do momentu aż sos zgęstnieje. Włożyć do lodówki.
  • 2. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
    W garnku zagotować wodę i za pomocą łyżki uformować kule i delikatnie kłaść na wodzie.
    Gotować około 2 minut z obydwu stron.
    Układać wyspy na schłodzonym kremie, posypać migdałami i pokruszonymi ciastkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciez_roznych_stron_swiataciastkakremDeserzupacoś słodkiegozupa nicpianka z białek
 

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa - krem z białych warzyw

Dodane przez: Kloruś

Zupa - krem z białych warzyw

Gładka, kremowa zupa krem przygotowana...

Węgierska zupa gulaszowa

Dodane przez: Violetka76

Węgierska zupa gulaszowa

Doskonała na jesienne i zimowe...

Zupa grzybowa

Dodane przez: dusiowa

Tradycyjna zupa grzybowa

Najlepsza jesienna zupa

Barszcz czerwony do picia

Dodane przez: klaudia0318

Barszcz czerwony do picia

Pyszny domowy barszcz czerwony...

Zupa z dyni piżmowej

Dodane przez: ajska

Zupa z dyni piżmowej

Jedna z najlepszych zup, jakie...

barszcz

Dodane przez: klaudia0318

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

Co to dużo pisać. Tradycyjna wigilijna...