Chleb wieloziarnisty

0 (0 ocen)

Przepis dostałam od kuzynki.Chleb jest bardzo sycący , polecam .

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej typ 550-650
    6 łyżek mąki żytniej
    1 litr letniej wody
    4 łyżeczki soli
    5 dkg świeżych drożdży
    15 dkg pestek dyni
    15 dkg pestek słonecznika
    mała filiżanka otrąb-pszennych , owsianych,
    pół małej filiżanki sezamu
    garść orzechów włoskich
    1 łyżka miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb wieloziarnisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. 0,5 litra letniej wody, drożdże, 1 łyżka miodu rozmieszać.Dodać mąki , tyle żeby zagęścić rozczyn.Zostawić do wyrośnięcia.
    2.Mąkę przesiać ,dodać mąkę żytnią , wszystkie ziarna, resztę letniej wody, sól i cały zaczyn.Wszystko dokładnie wyrobić. Ok 10 min. Ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany. Gdyby było za gęste można dolać letniej wody.Odstawić do wyrośnięcia na ok 30 min.
    3. Lekko przemieszać i wlać do połowy 3 wysmarowanych keksówek.
    Odstawić do wyrośnięcia ok. 15 min.
    4 Nagrzać piekarnik z termoobiegiem na 200 stopni. Wstawić foremki do nagrzanego piekarnika.Piec przez 15 min. w 200 stopniach a potem obniżyć temperaturę na 175 stopni i piec ok. 1 godziny.Gorące wyjąć z formy, studzić na kratce.

Porady

Sól mieszam z wodą i dodaję do mąki. Z przepisu wychodzą 3 bochenki . Po upieczeniu każdy waży ok 80 dkg. Keksówki mają wymiar 25-12 cm w górnej części.Ziarna można dodawać wg własnego uznania albo nie dodawać nic i też będzie dobry chleb.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować