Cheeseburger wołowy z surówką Colesław

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby

Wiadomo, że dania serwowane w barach szybkiej obsługi - nie są sprzymierzeńcami dla naszej figury, ani tym bardziej dla naszego organizmu. Ale co zrobić jak właśnie to one nas kuszą? Doskonałym rozwiązaniem jest przygotowanie domowego fast foodu. Przynajmniej wiemy co zawiera i mamy możliwość zastępowania niezdrowych składników - tymi "lepszymi". Może ten nie należy do wersji mega light, ale z pewnością nie zawiera nadmiaru niechcianych ulepszaczy/polepszaczy.

  • 15 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • (4 sztuki)
    4 bułki hamburgerowe
    Kotlety:
    600g mielonej wołowiny (najlepiej tłustszego gatunku, np. łopatki, rostbefu)
    odrobina wody
    1 cebula (duża)
    1 łyżka musztardy (najlepiej dijon)
    1/2 łyżeczki ziaren kolendry
    sól, pieprz
    olej do smażenia
    Dodatkowo:
    4 plastry żółtego sera
    4 listki sałaty
    4 plastry pomidora
    8 plastrów ogórka (świeżego)
    surówka Colesław
    Opcjonalnie:
    sos hamburgerowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Kanapki

Cheeseburger wołowy z surówką colesław - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju.
    Kolendrę utłuc w moździerzu lub włożyć do woreczka foliowego i rozbić tłuczkiem do mięsa.
    Do wołowiny dodać odrobinę wody (mięso będzie soczyste i delikatniejsze), cebulę oraz kolendrę.
    Całość doprawić solą z pieprzem i dokładnie wymieszać.
    Dołożyć musztardę i ponownie wyrobić.
    Z masy mięsnej uformować (ja to robiłam za pomocą metalowego ringu) okrągłe kotlety i ułożyć je na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej).
    Smażyć po 4-5 minut z każdej strony.
    (Mięso powinno być różowe w środku. Jeśli ktoś takiego nie lubi - kotlety należy dosmażyć.)
    Na dolnej części bułek ułożyć po jednym kotlecie i plastrze sera.
    Tak przygotowane bułki oraz ich wierzchy (nie składać) włożyć do piekarnika i podgrzać (aż ser się rozpuści).
    Po tym czasie pod mięso włożyć po liściu sałaty, plastrze pomidora i dwa plasterki ogórka.
    Na serze umieścić surówkę, a górną część bułki opcjonalnie posmarować sosem.
    Całość złożyć i od razu podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować