Chałwowy sernik na zimno z brzoskwiniami

4 (8 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ten sernik jest doskonałym ciastem, które będzie orzeźwiającym deserem w cieplejsze dni, m.in. dzięki dodanym do niego brzoskwiniom, które schłodzone w lodówce są przyjemnie chrupiące i lekko "lodowe" :) Połączenie chałwy, brzoskwiń oraz galaretki okazało się doskonałe i każdy z tych smaków idealnie się uzupełnia oraz komponuje i jest wyraźnie wyczuwalny w cieście :)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blachę o wymiarach 22x30 cm:
    około 180 g biszkoptów
    6 łyżeczek żelatyny +
    50 ml zimnej wody
    250 g sera mascarpone
    1 kg twarogu sernikowego w wiaderku (u mnie waniliowy)
    100 g chałwy sezamowej wanilowo-kakaowej
    4 brzoskwinie
    2 galaretki brzoskwiniowe lub cytrynowe (u mnie cytrynowe)+
    700 ml gorącej wody
Wystaw ocenę:

4 (8 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Biszkopty Galaretki

Chałwowy sernik na zimno z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (najlepiej z prostymi bokami bądź do tortownicy). Twaróg przekładamy do miski, ubijamy go mikserem dodając po łyżce mascarpone.
  • 2. Chałwę przekładamy na duży talerz i dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy do sera i łączymy składniki ubijając chwilę mikserem. Żelatynę wsypujemy do garnuszka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 10 minut a następnie lekko podgrzewamy by rozpuścić żelatynę, na małym ogniu, mieszając – nie zagotowujemy.
  • 3. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 1 łyżkę ubitego serka i dokładnie mieszamy. Garnuszek z żelatyną lekko studzimy (np. oblewając zimną wodą) i taką żelatynę wlewamy do sera i dokładnie ubijamy mikserem.
  • 4. Brzoskwinie (3 sztuki) kroimy w małe kawałki i dodajemy do masy serowej, mieszamy. Ser wylewamy na biszkopty. Brzoskwinię kroimy w małe kawałki i „wciskamy” delikatnie w niezastygnięty ser.
  • 5. Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Ciasto wkładamy do lodówki aż ser zastygnie (około 1,5 – 2 godz), następnie wylewamy na wierzch tężejącą galaretkę cytrynową/brzoskwiniową i ponownie wkładamy do lodówki (najlepiej na noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować