Bułki pszenne

4.46 (207 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Domowe bułki pszenne, idealne na śniadanie czy kolację. Chrupiąca skórka i puszyste ciasto wewnątrz.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 500g mąki pszennej
    - 1 płaska łyżeczka cukru
    - 1 łyżeczka soli
    - 150ml letniego mleka
    - 130ml letniej wody
    - 20g drożdży
    - 3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.46 (207 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki pszenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wysokiego naczynia wlać letnie mleko i wodę, wkruszyć drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki. Dobrze rozmieszać i odstawić na pewien czas, aż podwoi swoją objętość.
    Do miski wsypać przesianą mąkę i sól. Wlać też olej. Jak rozczyn będzie wypełniał całe naczynie wlać do mąki i wyrobić ciasto. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h.
  • bułki 2. Po tym czasie wyłożyć ciasto na podsypaną mąką stolnice, rozciągnąć na kształt wałka i podzielić na 8-9 kawałków. Z każdego uformować kulkę i ułożyć na blaszce od piekarnika na papierze do pieczenia.
  • bułki 3. Zostawić tak bułeczki na 10min, wyrosną jeszcze. Naciąć nożem prawie do końca. Piec w nagrzanym piekarniku w 200°C przez 20 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować