1.Do wysokiego naczynia wlać letnie mleko i wodę, wkruszyć drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki. Dobrze rozmieszać i odstawić na pewien czas, aż podwoi swoją objętość.
Do miski wsypać przesianą mąkę i sól. Wlać też olej. Jak rozczyn będzie wypełniał całe naczynie wlać do mąki i wyrobić ciasto. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h.
2.Po tym czasie wyłożyć ciasto na podsypaną mąką stolnice, rozciągnąć na kształt wałka i podzielić na 8-9 kawałków. Z każdego uformować kulkę i ułożyć na blaszce od piekarnika na papierze do pieczenia.
3.Zostawić tak bułeczki na 10min, wyrosną jeszcze. Naciąć nożem prawie do końca. Piec w nagrzanym piekarniku w 200°C przez 20 min
Komentarze