Brioszki z czekoladą

4.48 (149 ocen)

  • 2 godz.

Brioszki to francuskie bułeczki drożdżowe, zrobione przeze mnie jako mufinki. Małe czekoladowe co nie co dla każdego.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 250g mąki, łyżka cukru, 3,5g suchych drożdży, 2 łyżki masła, 2 jajka, 50g rozpuszczonego masła, szczypta soli, tabliczka czekolady
Wystaw ocenę:

4.48 (149 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Brioszki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, drożdże, sól; natomiast w drugiej misce mieszamy składniki mokre: mleko, masło i jajka.
  • Z podanych składników wyrabiamy ciasto. 2. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto ma być elastyczne i kleiste.
  • Ciasto pozostawić przykryte do podwojenia objętości 3. Następnie pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia, pod przykryciem w temp. pokojowej.
  • 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków. Uformować placuszki, nałożyć po 2 kostki czekolady i dobrze zlepić brzegi.
  • 5. Włożyć do formy i pozostawić na 30 min. do ponownego wyrośnięcia.
  • Brioszki piec ok.15 min. w temp. 200st 6. Piekarnik nagrzać do temp. 200st. Piec ok. 15min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować