Niby banalne, bo co odkrywczego jest w biszkopcie, galaretce i ,,kremie"?, ale nie do końca. Wykonanie ciasta zasługuje na wielkie miano,a to dlaczego? przeczytajcie dalej...
Biszkopt z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić, pod koniec ubijania dodać cukier, następnie żółtka proszek i mąkę. Wymieszać delikatnie łyżką. Dno tortownicy (o śr. 26 cm) wysmarować masłem i wyłożyć ciasto. Piec w temp. 170' C ok. 35 min.
2.Kiedy biszkopt się upiecze, wyciągnąć z piekarnika, odpiąć brzeg formy, jeszcze gorący przekroić na pół (najlepiej naciąć nożem,a dalej przekroić nitką). Następnie dół ciasta zapiąć w formę, i na tą gorącą połowę biszkopta wyłożyć śmietanę (wcześniej wymieszaną z cukrem) i rozsmarować po całości. Przykryć drugą połową i dobrze docisnąć. Wystudzić.
3.Truskawki umyć, przekroić na pół (ja trochę posłodziłam i odsączyłam na durszlaku), ułożyć ciasno obok siebie i zalać teżejącą galaretką (nie płynną) rozrobioną w 3 szkl. gorącej wody
Komentarze