400 g halibuta
200 g marchwi
3 łodygi selera naciowego
1 por ( biała i jasnozielona część )
1 cebula
2 łyżki masła
150 ml białego wina
sok z połowy cytryny
pęczek koperku
100 ml słodkiej śmietany
sól
pieprz
cukier
Halibut duszony w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Halibuta umyłem, oprószyłem solą, białym pieprzem, skropiłem sokiem z cytryny.
Cebule posiekałem, zeszkliłem na maśle, dodałem marchewkę pokrojoną w krążki, seler pokrojony na kawałki oraz oczyszczony pokrojony skośnie por. Tak pokrojone warzywa zalałem winem, dusiłem ok. 10 minut. Następnie dodałem rybę i na bardzo małym ogniu dusiłem 12 minut pod przykryciem. Wyjąłem rybę, umieściłem na półmisku, trzymałem w cieple.
Śmietanę połączyłem z warzywami, doprawiłem solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Tak przygotowanym sosem zalałem rybę. Podałem z młodymi ziemniakami z koperkiem.
Komentarze