Pstrąg duszony w warzywach

  • wyświetlono: 4480 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dania z ryb można wychwalać w nieskończoność. Są lekkostrawne, zdrowe, niskokaloryczne i po prostu pyszne. Świetnym dodatkiem do pstrąga będzie białe wino o świeżym kwiatowym bukiecie.

PolskaGotuje
  • 4 porcje
  • Średni

Składniki

POTRAWKA WARZYWNA:
- seler: 100 gramów
- marchew: 100 gramów
- pietruszka: 50 gramów
- czosnek: 1 ząbek
- oliwa z oliwek: 4 łyżki
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
- sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
- bulion warzywny: 0.5 litra
- pomidory: 100 gramów
- pstrąg (filet ze skórą): 2 sztuki
PUREE Z GROSZKU:
- ziemniaki: 200 gramów
- cebula: 50 gramów
- masło: 80 gramów
- sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
- bulion warzywny: 250 mililitrów
- groszek (świeży lub mrożony): 400 gramów
- gałka muszkatołowa: 1 szczypta
- śmietanka 30%: 20 mililitrów
SOS CZOSNKOWY:
- białe wino (wytrawne): 30 mililitrów
- śmietanka 30%: 150 mililitrów
- sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
- szczypiorek: 1 pęczek
- masło: 20 gramów

Sposób przygotowania przepisu:

Pstrąg duszony w warzywach

  • 1. Selera, marchew i pietruszkę (najlepiej użyć młodych) starannie oczyścić. Warzywa obrać cienko ze skórki, umyć pod bieżącą zimną wodą i osuszyć. Przekroić wzdłuż na pół. Czosnek obrać i rozgnieść nożem lub przecisnąć przez praskę.
  • krok22. Warzywa pokroić w cienkie półplastry. W płaskim rondlu rozgrzać oliwę.
    Wsypać czosnek i podsmażyć. Gdy oliwa nabierze aromatu, włożyć warzywa
    i cały czas mieszać, aby się równomiernie zeszkliły. Natkę pietruszki opłukać, starannie osączyć i drobno posiekać.
  • krok33. Do warzyw wsypać natkę. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
    Wlać bulion warzywny. Pomidory umyć, polać wrzątkiem, naciąć na krzyż i obrać ze skórki. Pokroić w plastry lub kawałki i włożyć do warzyw. Wywar gotować ok. 15 minut, aby nabrał intensywnego smaku.
  • krok44. Filety z pstrąga oczyścić z ewentualnych ości grzbietowych, zaczynając
    od ogona w górę. Umyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem
    kuchennym. Z części brzusznej ryby odciąć tłuszcz. Pstrągi pokroić na porcje (jeden filet to dwie porcje).
  • krok55. Od części ogonowej odciąć ok. 2-cm kawałki mięsa. Skrawki pozostałe z czyszczenia i porcjowania pstrąga przełożyć do garnka z warzywnym wywarem. Poddusić kilka minut na niewielkim ogniu. Wywar powinien być dość gęsty i esencjonalny.
  • krok66. Do gotującego się wywaru włożyć na wierzch fi ety z pstrąga. Rondel przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu. Po ok. 2 minutach wyłączyć
    ogień. Wywar odstawić w ciepłe miejsce (jeżeli gotujemy na kuchence elektrycznej, zostawić na ciepłym palniku).
  • krok77. Przygotować purée: ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry, a następnie
    w niewielkie kawałki. Cebulę obrać i pokroić w niedużą kostkę. Do garnka włożyć połowę masła i roztopić. Wsypać cebulę i zeszklić. Posolić, aby szybciej zmiękła. Włożyć ziemniaki i wymieszać.
  • krok88. Do garnka wlać bulion warzywny i gotować na małym ogniu. Gdy ziemniaki
    będą już miękkie, wsypać świeży lub mrożony groszek i całość gotować jeszcze ok. 3 minut. Groszek ma być miękki, ale powinien zachować
    jasnozielony kolor.
  • krok99. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz gałką muszkatołową.
    Zdjąć z ognia. Warzywa zmiksować blenderem na gładką masę. (Jeśli ktoś lubi bardzo delikatne purée, groszek można jeszcze przetrzeć przez sito.) Wlać śmietankę, włożyć resztę masła i jeszcze raz zmiksować.
  • krok1010. Sos: w garnku zagotować wino. Gdy odparuje 1/2 objętości, wlać śmietankę
    i gotować jeszcze ok. 2 minut. Gdy sos lekko zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem. Dodać schłodzone masło i zmiksować. Do gorącego sosu wsypać
    pokrojony szczypiorek, wymieszać i już nie gotować.
  • krok1111. Na talerzu rozłożyć porcję purée i fileta skórą do góry. Rybę polać szczypiorkowym sosem. Udekorować warzywami, pomidorem i gałązkami koperku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pstrąggroszekobiad

Komentarze

Podobne przepisy

Schab duszony w warzywach

Dodane przez: czarrna

Schab duszony w warzywach

Na letni obiad idealnie sprawdzi...

udka duszone w warzywach

Dodane przez: rena123

Udka duszone w warzywach

Aromatyczne i delikatne udka z...

Polędwiczka z warzywami w mleku kokosowym

Dodane przez: justi2401

Polędwiczka duszona z warzywami w mleku kokosowym

Delikatna, miękka i rozpływająca...

Karczek duszony w warzywach

Dodane przez: RedakcjaPP

Karczek duszony w warzywach

Beata i Jan Strzeleccy z Głowna...

królik z warzywami

Dodane przez: lalka13

Królik duszony w warzywach

Pierwszy raz zrobiłam takiego królika...

Pałki kurczaka duszone w warzywach

Dodane przez: Kloruś

Pałki kurczaka duszone w warzywach

Duszone mięsa mają kilka niepodważalnych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE