ŚLEDZIE ZIELONE w zalewie

4.49 (144 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne i szybkie w przygotowaniu śledzie, które smakują każdemu, kogo znam :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg śledzi
    3 jajka
    około 100g mąki

    Zalewa:
    3 duże cebule
    szklanka wody
    szklanka oleju
    3/4 szklanki octu
    3 łyżki cukru
    łyżka soli
    kilka ziarenek ziela ang
    2 x liść laurowy
    3 łyżki koncentratu
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Śledzie zielone w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kroimy cebulę w pióra.
    2, Do cebuli dodajemy wszystkie składniki zalewy oprócz koncentratu.
    3. Gotujemy zalewę na małym ogniu około 30 minut (5 minut przed czasem dodajemy koncentrat).
    4. Wyjmujemy kręgosłup ze śledzi i kroimy je po skosie.
    5. Każdy kawałek śledzia wkładamy do roztrzepanego jajka, a następnie opruszamy mąką pszenną.
    6.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy śledzie po dwóch stronach do momentu zarumienienia.
    7. Warstwowo układamy śledzie i wlewamy zalewę w misce/garnku.
    8. Odstawiamy do wystygnięcia.
    9. Wkładamy śledzie do lodówki (najlepiej na całą noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować