Dzisiaj przepis na zielone śledzie w zalewie keczupowej. Bardzo prosty przepis na danie rybne. Doskonałe na święta i na imprezę. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy, polecam!
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg zielonych śledzi
delikat czerwony - 3 łyżeczki
2 duże cebule
1 szklanka wody
1/2 szklanki octu
1/2 szklanki oleju
3 łyżeczki drobnego cukru
mały słoik łagodnego keczupu - 250 g
4 kulki ziela angielskiego
1 liść laurowy
10 ziarenek pieprzu
Zielone śledzie w zalewie keczupowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1 szklanka = 250 ml
Śledzie wymoczyć w wodzie, odsączyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem i posypać delikatem. Śledzie odstawić minimum na 20 minut, a najlepiej na całą noc. Cebulę pokroić na talarki. Przygotować zalewę: wodę, ocet, olej, cukier, keczup wymieszać. Dodać ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liść laurowy, zagotować.
2.W garnku układać na przemian śledzie z cebulą. Następnie zalać ciepłą zalewą. Zawartość garnka gotować 5 - 8 minut na bardzo małym ogniu. Odstawić na 2 - 3 dni, żeby składniki się przegryzły a ości skruszały, gotowe!
Komentarze