Zielone śledzie w zalewie keczupowej

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dzisiaj przepis na zielone śledzie w zalewie keczupowej. Bardzo prosty przepis na danie rybne. Doskonałe na święta i na imprezę. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy, polecam!

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg zielonych śledzi
    delikat czerwony - 3 łyżeczki
    2 duże cebule
    1 szklanka wody
    1/2 szklanki octu
    1/2 szklanki oleju
    3 łyżeczki drobnego cukru
    mały słoik łagodnego keczupu - 250 g
    4 kulki ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    10 ziarenek pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z ryb

Zielone śledzie w zalewie keczupowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 szklanka = 250 ml
     
    Śledzie wymoczyć w wodzie, odsączyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem i posypać delikatem. Śledzie odstawić minimum na 20 minut, a najlepiej na całą noc. Cebulę pokroić na talarki. Przygotować zalewę: wodę, ocet, olej, cukier, keczup wymieszać. Dodać ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liść laurowy, zagotować.
  • zielone śledzie w zalewie keczupowej 2. W garnku układać na przemian śledzie z cebulą. Następnie zalać ciepłą zalewą. Zawartość garnka gotować 5 - 8 minut na bardzo małym ogniu. Odstawić na 2 - 3 dni, żeby składniki się przegryzły a ości skruszały, gotowe!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować