Ciasto pierwszy raz przeze mnie robione, jak to się mówi, taki "spontan" :) Stałam w kuchni patrze jabłka tu banany i o... wyszło mi ciasto. :) Jest idealnie wilgotne, miękkie i nie za słodkie.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
jajka 5 szt.
mąka pszenna 1 szklanka
szczypta soli
cukier ¾ szklanki
duże jabłka 2 szt.
pół banana
masło 1-2 łyżki
kasza manna 2-3 łyżki
Biszkopt z jabłkami i bananem (ciasto biszkoptowe z owocami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodaję stopniowo cukier i miksuję na najwyższych obrotach aż piana będzie błyszcząca. Cały czas miksując dodaję pojedynczo żółtka. Wyłączam mikser i przesiewam ok 1/3 szklanki mąki a następnie włączam mikser i na najwyższych obrotach miksuję przez ok 10 sekund i powtarzam czynność aż skończy mi się mąka. Teraz jabłka kroję w małą kostkę (wcześniej obieram je i wydrążam gniazda nasienne), banana w pół plastry i wrzucam do miski z ciastem biszkoptowym. Całość mieszam szpatułką lub łyżką i przelewam do okrągłej formy (śr. 23 cm) wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 175°C z termoobiegiem (wstawiam na najniższą półkę w piekarniku) i piekę przez 50 minut.
Wystudzone ciasto posypałam cukrem pudrem.
Komentarze