Fit desery w słoikach – pudding chia z musem truskawkowo-jagodowym

Na pierwszy ogień idą desery, które można zabrać ze sobą do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Wystarczy umieścić je w wygodnym, zakręcanym słoiku. Fit deser w takiej formie nie może obyć się bez nasion chia. Te niepozorne czarne ziarenka kryją w sobie bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3 witamin (A, B, C, E) i minerałów (wapnia, miedzi, żelaza, cynku i selenu), korzystnie oddziałujących na cały nasz organizm. A dzięki dużej zawartości błonnika skutecznie wspomagają walkę z odchudzaniem. Wypróbuj nasz przepis na zniewalający pudding chia z owocami.

Składniki: 
•    70 g truskawek (mogą być mrożone)
•    70 g jagód (mogą być mrożone)
•    1 banan
•    150 g jogurtu naturalnego
•    5 łyżek nasion chia
•    1 łyżeczka siemienia lnianego
•    1 łyżka płynnego miodu
•    zmielone orzechy i listki mięty do dekoracji

Wykonanie:
- Aby deser miał konsystencję puddingu, nasiona chia wymieszaj wcześniej z jogurtem i odstaw na minimum pół godziny. Pod wpływem wilgoci nasiona pęcznieją, stają się przyjemnie miękkie i na dłużej zapewniają uczucie sytości. Efekt? Zjadamy mniej. A zatem to podwójna korzyść dla naszej sylwetki. 

- Gdy nasiona już napęcznieją, wymieszaj je z miodem. Następnie zmiksuj jedną połowę banana z truskawkami, a drugą połowę z jagodami. Jeśli używasz mrożonych owoców , wyjmij je z zamrażarki kilka minut wcześniej, żeby zdążyły się trochę rozmrozić. 

- Do każdego musu dodaj po pół łyżeczki zmielonego siemienia lnianego i starannie wymieszaj. Ważne, aby siemię lniane zmielić tuż przed użyciem, ponieważ szybko traci swoje cenne właściwości. Ziarenka możesz zmielić na przykład w młynku do kawy. 

- Deser układaj w słoiku partiami, w kolejności: pudding chia, mus jagodowo-bananowy, mus truskawkowo-bananowy. Musy możesz też podzielić na dwie części i układać je naprzemiennie. Deser możesz posypać mielonymi orzechami albo udekorować listkami orzeźwiającej mięty.  

Fit desery z dyni 

Jeśli zależy ci na utrzymaniu zgrabnej sylwetki, włącz do swojego jadłospisu… dynię! Dynia jest niskokaloryczna, a przy tym bogata w błonnik, dlatego na długo zapewnia uczucie sytości. Dodatkowo obniża poziom złego cholesterolu, jest bogata w cynk, który wzmacnia układ odpornościowy, witaminy (zwłaszcza A, C i E), poprawiające wygląd skóry i przede wszystkim – beta-karoten, silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed rozwojem poważnych chorób, również nowotworowych. Poznaj naszą propozycję na pyszny deser z dyni. 

Składniki:
•    250 g dyni (może być mrożona)
•    ok. 150 ml wody
•    2 łyżki gorzkiego kakao
•    3 łyżki dobrej jakości masła orzechowego (100% orzechów)
•    ½ szklanki daktyli
•    1/3 łyżeczki cynamonu
•    szczypta soli
•    180 g jogurtu naturalnego
•    mleko kokosowe (opcjonalnie)
•    garść płatków jaglanych, owsianych lub domowej granoli 
•    pokruszone orzechy i migdały do posypania

Wykonanie:
- Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kilkanaście minut, aż zmiękną. 

- Dynię obierz, wydrąż z niej pestki i pokrój ją na małe kawałki (jeśli zależy ci na czasie, użyj mrożonej dyni, np. Hortex  – jest już obrana i pokrojona). Przełóż wszystko do garnka, zalej wodą i gotuj pod przykryciem, aż warzywo będzie miękkie. Pamiętaj, że dynia lubi się przypalać, dlatego od czasu do czasu przemieszaj ją w garnku. Gdy będzie gotowa, odstaw ją na bok, by chwilę przestygła.

- Do lekko ostudzonej dyni dodaj miękkie daktyle, masło orzechowe, kakao, cynamon i szczyptę soli. Całość zmiksuj na gładką masę. Jeśli wyjdzie zbyt gęsta, możesz dodać do niej odrobinę mleka kokosowego. 

- Deser układaj w pucharku naprzemiennie: warstwa musu, porcja jogurtu naturalnego, warstwa płatków lub granoli, znów mus i kolejna porcja jogurtu. Posyp po wierzchu pokruszonymi orzechami i migdałami. Całość możesz dodatkowo oprószyć szczyptą cynamonu.

Fit desery w słoikach - infografika

Fit desery bez cukru – bezglutenowe ciasto z kaszy jaglanej z jagodami 

Kasza jaglana, łuskana z ziarna prosa, jest niezwykle pożywna, a przy tym lekkostrawna, dlatego można ją zajadać bez żadnych ograniczeń. Zawiera mnóstwo cennych witamin (zwłaszcza z grupy B) i wartościowych składników mineralnych, jak magnez, fosfor, potas, wapń i – bardzo rzadko spotykany w pożywieniu – krzem. Kasza wzmacnia i odkwasza organizm i poprawia przemianę materii, a więc wspomaga odchudzanie. W połączeniu z jagodami, które ograniczają odkładanie się cholesterolu, tworzą duet idealny. I smakują doskonale! Poznaj naszą propozycję na pyszny deser z kaszy jaglanej.

Składniki:
•    300 g kaszy jaglanej 
•    500 ml wody
•    160 ml mleka roślinnego (dowolny smak)
•    30 ml oleju (rzepakowego lub kokosowego)
•    2 jajka 
•    2 łyżki gorzkiego kakao
•    1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
•    100 g ksylitolu
•    1 łyżeczka sody
•    szczypta soli
•    ok. 250 g jagód  (mogą być mrożone)

Wykonanie:
- Kaszę przesyp na sito i opłucz zimną wodą (w ten sposób pozbędziesz się nieprzyjemnego smaku goryczy). Na koniec przelej ją wrzątkiem. 

- Zagotuj lekko osoloną wodę i wrzuć do niej opłukaną kaszę. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, aż woda zupełnie się wchłonie, a kasza będzie miękka. Gotową kaszę zmiksuj. 

- W osobnej misce wymieszaj mleko, jajka, olej, ekstrakt z wanilii i kakao. Połącz to z kaszą, dodaj sodę i ksylitol i całość dokładnie zmiksuj.

- Gotową masę przełóż do okrągłej formy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż jagody (jeśli używasz mrożonych owoców, wcześniej je rozmroź). Piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Zależy ci na czasie? Zobacz, jak zrobić zdrowy deser w 5 minut>> 

Fit desery dla wymagających – ciastka marchewkowe z mąką z ciecierzycy 

Mąka z ciecierzycy to doskonała alternatywa dla tradycyjnych mąk zbożowych. Ma niski indeks glikemiczny, nie zawiera glutenu i na długo zapewnia uczucie sytości. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają stężenie złego cholesterolu oraz cenne minerały, jak magnez, potas i żelazo, które regulują pracę mięśni, regenerują organizm i niwelują uczucie zmęczenia. Zobacz, jak przygotować zdrowy deser z ciecierzycą i marchewką. 

Składniki na ciasto:
•    250 g mąki z ciecierzycy 
•    320 g mąki orkiszowej
•    250 g marchewki (może być z mrożonki)
•    2 banany 
•    5 łyżek musu z jabłek
•    1 łyżeczka proszku do pieczenia
•    2 łyżki oleju kokosowego
•    1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
Składniki na dżem:
•    60 g wiśni (mogą być mrożone)
•    5 daktyli

Wykonanie:
- Przygotuj dżem: wiśnie i daktyle gotuj w rondelku, aż konsystencja zrobi się odpowiednio gęsta. Gdy dżem będzie gotowy odstaw go do ostygnięcia.

- Zmiksuj pokrojoną marchewkę (jeśli używasz mrożonej, wyjmij ją z zamrażarki odpowiednio wcześnie, aby zdążyła się rozmrozić), banany, mus jabłkowy i olej kokosowy. Przełóż masę do miski, dodaj oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia i ekstrakt z wanilii i uformuj ciasto. Jeśli wyda ci się zbyt lepkie, dodaj więcej mąki. 

- Gotowe ciasto rozwałkuj i pokrój na małe kwadraty (ok. 8x8 cm). Do każdego nałóż porcję dżemu i złóż w trójkącik. 

- Ciastka rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C. 

Fit desery z piekarnika - infografika
  

Fit desery na szybko – czekoladowe muffiny z buraków

Buraki są bardzo smaczne, zdrowe i słodkie, dlatego idealnie nadają się do przygotowania wartościowego fit deseru. Są bogatym źródłem żelaza, kwasu foliowego i betaniny, która chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. I chociaż zawierają sporo cukru, są niskokaloryczne, dlatego można je zajadać bez żadnych obaw. Zobacz, jak przygotować pyszne muffiny z buraków.

Składniki:
•    230 g ugotowanych buraków (mogą być mrożone)
•    2 jajka
•    150 ml chudego mleka 
•    350 g mąki pełnoziarnistej
•    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
•    4 łyżeczki proszku do pieczenia
•    4 łyżki kakao
•    2 łyżki ksylitolu, syropu klonowego albo syropu z agawy
•    garść pokrojonych bakalii: orzechy, migdały, żurawina
•    garść pokrojonej gorzkiej czekolady

Wykonanie:
- Zmieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol, kakao i ekstrakt z wanilii. Dodaj jajka, mleko i całość zmiksuj. 

- Buraczki zetrzyj na drobnych oczkach (oszczędzisz czas, jeśli użyjesz mrożonego puree z buraków) i delikatnie zmieszaj je z przygotowaną masą. Na koniec dorzuć bakalie i czekoladę. Całość wymieszaj kilkoma pewnymi ruchami. 

- Przełóż ciasto do foremek na muffinki i piecz ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.