Sylwestrowe menu to nie tylko szampan o północy do toastu za pomyślność w Nowym Roku. Oprócz napojów wyskokowych przydadzą się sycące propozycje na dania na Sylwestra oraz przystawki, które złapiemy pomiędzy jednym a drugim tańcem. Dla gospodarza lub gospodyni przepisy na oba warianty są istotne - przekąski możemy przygotować przed imprezą i przechowywać w lodówce, a gorące dania na Sylwestra podgrzewać lub piec tuż przed podaniem. 

Szybki gryz - przystawki i przekąski na Sylwestra

Zanim impreza skończy się w kuchni (jak każda dobra impreza!) to goście chętnie sięgną po przekąski na Sylwestra wyłożone na półmiskach, drewnianych deskach czy paterach. Prym wśród nich wiodą koreczki sylwestrowe - bardzo kolorowe, urozmaicone i choć trochę czasochłonne, to banalne do przygotowania. One zawsze znikają jako pierwsze. Hitem są też roladki z tortilli - do nich możemy włożyć ulubione warzywa, serek, wędliny lub wędzonego łososia. Łosoś sam w sobie stworzy też smakowite przystawki - roladki z łososia po schłodzeniu smakują przepysznie. Zamiast chipsów postawmy na nachos z tortilli - będą pysznym, chrupiącym dodatkiem do dipów i domowych sosów. Jeśli chcemy zrobić eleganckie przekąski na Sylwestra, zróbmy ptysie - i na słodko, i na wytrawnie będą pyszne! Dania na Sylwestra to też rozmaite sałatki - hitem będzie sałatka z makaronem ryżowym, ale wierne grono fanów ma też sałatka z ananasem. Dla fanów sałatek z mięsnym dodatkiem sprawdzi się sałatka z kurczakiem - a szczególnie sałatka gyros.

Dania na Sylwestra - sycące i pyszne

Na większy głód lub jako dobry podkład pod imprezowy nastrój warto przygotować dania na sylwestra, które nie ograniczają się do pieczywa czy krakersów. Oczywiście powyższe pomysły będą smakowitym urozmaiceniem, ale całonocne szaleństwo potrzebuje dawki energii w postaci smacznego posiłku. Hitem są kąski z kurczaka (nuggetsy z kurczaka), które smakują przepysznie zarówno na zimno, jak i na gorąco. Dobrze jest podać do nich jeden lub dwa sosy np. sos tatarski i ketchup z cukinii. Chrupiące z zewnątrz, a smakowicie mięciutki w środku będą kulki ziemniaczane z serem - najlepiej podawać je w rundach, bo są najlepsze na ciepło. Prosto z pieca najsmaczniejsze będą też pizzerinki - gorący, ciągnący się ser to marzenie niejednego imprezowicza. Z kolei paszteciki z ciasta francuskiego jako dania na Sylwestra możemy zaserwować tuż po wyjęciu z piekarnika lub przestudzone, ale z kubkiem czerwonego czystego barszczu. Ciekawym pomysłem, który z pewnością zaskoczy gości, będzie ciasto cheeseburger - niewinne z zewnątrz, a w środku wypełnione warzywno-mięsnym nadzieniem. Dla osób, które wiedzą, że dania na Sylwestra to też gorące posiłki tuż po północy, polecamy dania jednogarnkowe. Łatwe do przygotowania, sycące, a bez góry zmywania po gotowaniu.

To, jakie dania na Sylwestra przygotujemy, zależy w głównej mierze od preferencji smakowych naszych gości, charakteru imprezy i czasu, jaki mamy na gotowanie. We wszystkich wariantach pomogą Wam sprawdzone przepisy z tekstu powyżej i galerii na dania na Sylwestra!