Sałatki warstwowe są szybkie do zrobienia i bardzo wygodne - możecie zabrać je ze sobą do pracy, na piknik czy wycieczkę. Wystarczy zapakować wszystkie składniki do słoika, a przed zjedzeniem wymieszać. Warto dressing trzymać w oddzielnym pojemniku i polać sałatkę tuż przed spożyciem. Dzięki temu składniki sałatki nie rozmokną, a nabiorą wyrazistego smaku. Sałatka warstwowa gotowa!

Sałatki warstwowe - jak komponować?

Przy komponowaniu sałatek warstwowych warto wziąć pod uwagę kilka czynników. Przede wszystkim sałatka powinna zawierać składniki o różnych teksturach i smakach - niech będzie w niej coś miękkiego i chrupiącego, coś słodkiego i kwaśnego. Warto do warzyw dorzucić owoce, a także strączki, typu fasola, cieciorka czy soczewica. Sałatkę niech uzupełnią liście, np. szpinaku, rukoli czy roszponki. Jak układać sałatkowe warstwy? Najlepiej zacząć od produktów z dużą ilością wody, np. pomidorów. Potem stopniowo dokładamy kolejne warstwy - liście zawsze układamy na samej górze jako ostatnią warstwę. Jeśli sałatkę zabieramy ze sobą, warto osobno spakować sos. 

Sałatki warstwowe - do wyboru, do koloru

Chyba najpopularniejsza sałatka warstwowa to sałatka gyros, ale pomysłów na to danie jest wiele więcej. W zasadzie można wykorzystać do niej wszystkie składniki, jakie mamy pod ręką. I taka sałatka to może być sałatka z ryżem i tuńczykiem, wędzonym kurczakiem i makaronem, kuskusem i kabanosami czy klasyczny śledź pod pierzynką. 

To dowód na to, że niezależnie od tego, co mamy w lodówce, nasze danie może powstać z przeróżnych składników. Co więcej, to także idealny sposób, by pozbyć się pewnych składników, z którymi nie wiemy co zrobić, a zalegają nam w lodówce. Bo sałatka warstwowa to ogromne pole do popisu bez większego wysiłku!

Zobacz też: Sałatka z czerwoną fasolą na 12 sposobów!