Miodownik – miodowe ciasto z kremem przygotowanym na bazie masy grysikowej. W wielu domach jest to tradycyjne ciasto na święta przygotowywane przez całe pokolenia pań domu. Blaty pachnącego miodem ciasta przekłada się kremem przygotowanym z mleka i kaszy manny. Wierzch ciasta dekoruje się najczęściej polewą – czy to czekoladową czy orzechową i posypuje posiekanymi orzechami.

Wiadomo, że przepisów na miodownik jest już całe mnóstwo i różnią się one nieco od tego powyższego. W naszej galerii znajdziecie aż 11 wariacji na ciasto miodownik. Zarówno tych zmodyfikowanych delikatnie – przez dodanie żurawiny do masy czy polewy na wierzchu, przez wykorzystanie ciasta biszkoptowego, aż po ciasto przekładane masą budyniową. W naszej galerii każdy znajdzie coś dla siebie!

Miodownik najlepiej smakuje, kiedy trochę postoi, po 1-2 dniach od upieczenia. Wypiek ten, tak jak i piernik dojrzewający, to te świąteczne ciasta,, które nie wymagają pieczenia na ostatnią chwilę i nie tracą świeżości. Wręcz przeciwnie, warto upiec je z wyprzedzeniem, by na Święta móc cieszyć się jego głębokim smakiem.

Zobacz inne przepisy świąteczne