Nie istnieje jeden przepis na makowiec. Ale to dobrze! Bo dzięki temu otwiera się przed nami ogrom możliwości, jeśli chodzi o przygotowanie tego ciasta. Można bowiem zrobić go na cieście drożdżowym, krucho-drożdżowym, ucieranym czy kruchym. Można zawinąć w roladę lub wyłożyć grubą warstwę masy makowej na spodzie z ciasta. Nasi użytkownicy udowadniają, że ciasto z makiem niejedno ma imię i zawsze może zaskakiwać!

 

Makowiec – masa makowa

Niezależnie od tego, jaki przepis wybierzecie, kluczem do sukcesu jest masa makowa. Nie polewamy kupowanie tej z puszki i nie tylko dlatego, ze zawiera sporo dodatków, których nie powinno się tam znaleźć. Jeśli choć raz robiliście masę do makowca w domu, wiecie, że nie ma sobie równych. Ta se klepu jest wodnista, słodka i po prostu niesmaczna.

Warto więc poświecić trochę czasu i przygotować mak wcześniej. Szczególnie, że taka masa makowa dobrze się mrozi – można zrobić ją z wyprzedzeniem, a kiedy przyjdzie pora na pieczenie świątecznych ciast, wyjąć ją z zamrażarki. Co więcej, domowa kutia nie będzie miała sobie równych, jeśli dodamy do niej własnoręcznie przyrządzony mak, wzbogacony o ulubione bakalie czy skórki z owoców.

 

Jeśli planujesz, jakie przepisy wypróbować na święta lub jakie ciasto z makiem upiec już na Boże Narodzenie, koniecznie zajrzyj do naszej galerii. Czeka w niej niejeden doskonały przepis na makowiec!

Przepisy świąteczne, m.in. śledzie - zobacz jeszcze więcej. A może kapusta z grzybami? Sprawdź przepis!