Kutia to danie, którego bazą są ugotowane ziarna pszenicy, mak, bakalie i miód. Potrawa ta wywodzi się z Kresów i, tak jak to bywa z innymi daniami wigilijnymi, w każdym domu robi się ją odrobinę inaczej. Zebraliśmy dla Was kilka różnorodnych przepisów, dzięki którym, jeśli będziecie chcieli przygotować ją po raz pierwszy lub podać inaczej niż zwykle, z pewnością znajdziecie recepturę, która spełni Wasze wymagania.

I tak na przykład, w naszej galerii znajdziecie zarówno tradycyjny przepis od Babci, lekką wariację jaką jest kutia z pęczakiem, ale i to danie w nowej odsłonie – podane z makaronem.

Najważniejsze jest, by nie zabrakło w niej bakalii i miodu, te składniki nadają kutii niesamowitej słodyczy. Warto też, przygotowując makowiec, zrobić większą porcję maku. Taka kutia z dodatkiem masy makowej przygotowanej od podstaw nie ma sobie równych. Pamiętajcie też, że podobnie jak inne dania z aromatycznymi dodatkami, warto zrobić ją wcześniej i pozwolić smakom połączyć się. Ważne jednak jest to, by pszenicę dodać tu ż przed podaniem, w innym przypadku, gdy za długo postoi, nasza kutia będzie niesmaczna – pszenica będzie twarda i będzie chrzęścić w zębach.  

 

Zobaczcie jeszcze więcej przepisów na potrawy wigilijne