Ciasto z malinami to idealny wypiek na lato – te owoce pełne słońca idealnie nadają się do wykorzystania w ciastach. I to na wiele sposobów! Jeśli do tej pory zajadałeś się nimi ot tak, prosto z krzaczka, warto wykorzystać je w inny sposób. A sposobów na maliny mamy wiele – prezentujemy je w naszej galerii, w której czekają na Ciebie aż 34 przepisy na ciasto z malinami.

Ciasto z malinami - jak zrobić?

Ciasto z malinami daje nam wiele możliwości. Chyba najpopularniejszym wyborem jest ciasto znane jako malinowa chmurka. To pyszny deser! Na warstwie ciasta umieszczamy galaretkę malinową z zatopionymi w środku całymi owocami. Kolejna warstwa to śmietankowy krem, a ciasto wieńczy czapa z chrupkiej bezy. Ciasto z malinami w takiej wersji smakuje wyjątkowo dobrze. Wspaniałą bazą do ciasta z malinami jest zarówno biszkopt, jak i ciasto kruche czy ciasto drożdżowe. Jeśli jednak chcemy zrobić ciasto warstwowe, lepiej postawić na te dwa pierwsze. W przypadku ciasta drożdżowego możemy za to wierzch ciasta ozdobić warstwą kruszonki. 

Świetnie sprawdzają się także ciasta ucierane z dodatkiem owoców, ciasto jogurtowe czy babki. Warto zadbać o to, by ciasto miało ciekawy kształt, wtedy też dekorowanie ciasta będzie łatwiejsze. W sklepach znajdziemy wiele różnych form do ciasta. Możemy wybrać klasyczną formę okrągłą lub kwadratową. W przypadku ciast ucieranych dobrze sprawdzą się także keksówki. Urozmaicajmy kształt ciasta - pomogą nam w tym formy w kształcie serca albo fikuśne formy na babki. Te ostatnie mają wiele zagłębień i wyżłobień, dlatego po wlaniu ciasta, powinniśmy kilka razy stuknąć formą o blat, żeby usunąć powietrze, a ciasto dotarło do każdego zakamarka.

Ciasto z malinami - jak podawać?

Ciasto z malinami zwykle wygląda na tyle efektownie, że warto je pięknie podać. Wierzch ciasta możemy udekorować lukrem, bakaliami, świeżymi owocami czy słodkimi posypkami. Dobrze sprawdzi się też bita śmietana lub krem na bazie mascarpone. 

Ciasto z malinami najlepiej podawać na paterze. Okrągłe ciasta podajemy w całości i kroimy przy gościach, natomiast ciasta pieczone w formach kwadratowych czy keksówkach kroimy przed podaniem na równe kawałki. Ciekawą opcją jest podawanie ciasta na paterach kilkupiętrowych - ta opcja sprawdzi się zwłaszcza, jeśli mamy kilka rodzajów ciasta lub chcemy zaserwować również na przykład owoce czy ciastka. Jeśli lubimy jeść ciasta na dworze, warto zaopatrzyć się w paterę z kloszem.

Jakie ciasto z malinami upiec? Każde! Te owoce pasują praktycznie do każdego rodzaju wypieków – serników, drożdżowych, ciast ucieranych czy biszkoptów. Owoce też pasują też do różnego rodzaju kremów: z mascarpone, na bazie bitej śmietany czy budyniowych. Takie propozycje na pewno sprawdzą się podane jako ciasto na imieniny

Sprawdź też przepis na placek z malinami i deser z malinami!!