Mało kto jednak wie, że syrop klonowy jest produktem wywodzącym się z Kanady.

Chyba niewiele osób zastanawiało się, jak robi się syrop klonowy. A trzeba przyznać, że jest to dość ciekawy widok – w pnie klonów kanadyjskich wbite są metalowe rurki, które odprowadzają do zbiorników sok. Odparowany sok zmienia się w syrop, który jest substancją lekką, kleista i słodką.

Syrop ten jest niezwykle zdrowy – choć słodki, jest zdrowszy i mniej kaloryczny od cukru, bogaty w sole mineralne, witaminy i jak miód, posiada właściwości bakteriobójcze.

Co czego uzywać syropu klonowego? Oczywiscie, jak Kanadyjczycy i AMerykanie - jako polewy do słodkich i słonych placków, gofrów i ciast. Dzięki przydymionemu aromatowi, świetnie zastąpi miód w marynatach czy będzie pysznym dodatkiem do pieczonych warzyw, mięs czy ryb. Będąc dobrym zamiennikiem cukru, świetnie nada się do słodzenia herbaty i kawy.