Sambal - przyprawa, w formie sosu lub przecieru, pochodząca z Indonezji. Popularna w kuchni indyjskiej, malezyjskiej, chińskiej i oczywiście indonezyjskiej. Przyprawy typu sambal, to połączenie różnych składników z jednym dominującym, a jest nim chili.

Najbardziej znany jest sambal oelek, który jest jednym z najostrzejszych na świecie. Sambal oelek również ma wiele odmian, podstawowa to połączenie ostrych czerwonych papryczek chili z cukrem i solą, ale bywa też z dodatkiem limonki i różnych przypraw. Słowo "oelek" oznacza tradycyjny kamienny moździerz, którego dawniej używano do rozcierania papryki z przyprawami, cebulą lub orzechami.

Sambal belacan, to połaczenie papryczek chili z pastą krewetkową, czasami z pomidorami i mango, z dodatkiem soli, cukru i limonki. Przyprawa popularna w Malezji.

Sambal bajak, do usmażonych papryczek chili dodaje się czosnek, cebulę, przyprawy, mleko kokosowe i aromatyczne liście kaffiru o zapachu owocowo-cytrusowym. 

Sambal ijo ma kolor zielony, a jego interesująca barwa jest wynikiem połączenia zielonych chili z zielonymi pomidorami, z dodatkiem różnych przypraw. 

Sambal kecap, to indonezyjski sos który w swoim składzie ma słodki sos sojowy, świeże chili, cukier i cebulę.

Sambal kacang charakteryzuje się dodatkiem orzeszków ziemnych. Jest ostry, wyrazisty i bardzo charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej. 

Sambal udang, to chili usmażone z czosnkiem i krewetkami.

Sambal występuje jeszcze w wielu innych rodzajach. Zawierają one warzywa, mięso i owoce morza. Dodatkiem do przecieru są też owoce np. mango, tamaryndowiec, cytryna i limonka. Sambal przygotowuje się zarówno ze świeżych, jak i smażonych lub gotowanych składników.

W zależności od ich zastosowania, sambale różnią się barwą i ostrością, wszystkie też są ciekawym dodatkiem do potraw. Nadają nowy smak najbardziej popularnym daniom. Są przyprawą, którą można zastosować w różnych kuchniach, zarówno mięsnych i wegetariańskich, najlepiej sprawdzają się na ciepło jako dodatek do ryżu, makaronu, potraw mięsnych i curry, ale również do potraw na zimno: do sosów, przecierów, dressingów i past.

Ostry smak sambalu można złagodzić dodając gorącej wody lub mleczka kokosowego.