W mojej domowej karierze kulinarnej do tej pory spotykałam się zarónwno z mąką pszenną różnego typu (tortową, krupczatką), jak również z mąką razową, orkiszową, kukurydzianą, żytnią i ryżową. Ale z mąką z cieciorki? Hm…nie!

Mąka gram - co to jest?

Otóż okazuje się, że w kuchni indyjskiej, pakistańskiej, a przez to także i anglosaskiej, jak również (o dziwo!) w kuchni włoskiej i francuskiej, mąka gram (inna nazwa to mąka besam, ale w obu przypadkach chodzi po prostu o mąkę z cieciorki) jest równie powszechnie używana jak mąka pszenna.

Mąkę gram otrzymuje się z cieciorki surowej lub cieciorki prażonej. Pierwsza jest bardziej gorzka w smaku,a druga jest mniej. Obie zawierają dużo białka, węglowodanów ale za to zero glutenu.

Mąka  gram w kuchni

Jak już wcześniej napisałam, mąka z cieciorki jest szeroko wykorzystana w kuchni indyjskiej jak i pakistańskiej - zwłaszcza przez Hindusów z północy. Dlaczego? Okazuje się, że mąka gram, jest wręcz idealnym substytutem dla jajek, a oni, jak wiadomo, są zwolennikami kuchni wegeteriańskiej/wegańskiej. Dlatego też, to właśnie ta mąka, a nie inna jest kluczowym składnikiem takich potraw jak:

  • przekąski (bonda, cebule bhaji, laddu)
  • placki (roti, pakoras),
  • zupy jako połączenie wody, mąki oraz jogurtu (kadhi),
  • słodkości, np.: mysore pak
  • dodatkowo używana jest jako zagęszczacz do innych potraw, np do wszelakich odmian curry.

Smakowicie to wszystko wygląda, nieprawdaż?:)

 

Nie tylko w Indiach...

Ciekawostką jest, że również w kuchni włoskiej/francuskiej można znaleźć niektóre specjały, mające we własnym składzie puder z cieciorki. Farinata (socca) jest doskonałym tego przykładem. Jest to naleśnik składający się z oliwy, wody oraz właśnie z mąki gram.

 

Mąka gram - gdzie ją kupić? 

Samą mąkę można kupić w sklepach typu "ze zdrową żywnością", a także przez internet

Poniżej kilka linków z przepisami jeśli ktoś zainteresował się mąką gram i pragnie ją skosztować:

Cebulowe Bhaji

Pakoras

Mysore pak

Wykorzystane źródła (nie podane bezpośrednio w tekście):

http://en.wikipedia.org/wiki/Gram_flour

http://en.wikipedia.org/wiki/Bhajji

http://en.wikipedia.org/wiki/Bonda

http://en.wikipedia.org/wiki/Farinata