Na polskim rynku, nawet średnio gotujący kucharz wie, iż istnieją śmietany: 12%, 18%, 30%, 36% oraz tak zwana kremówka, w kartoniku. Dwie pierwsze to śmietany do zup oraz sosów, pozostałe to śmietany raczej skierowane do deserowych specjałów. Powiem szczerze, że stosuje się do tego..ale czy one od siebie tak bardzo się różnią? Dla mnie, tylko mnie nie bijcie, każda jest podobna do siebie jeśli chodzi o konsytencję, nie mówiąc o smaku. I z takim bagażem doświadczeń, tudzież wiedzy pojechałam do Niemiec. I lekko zdębiałam, kolokwialnie mówiąc.

Niemiecki nabiał jest tak rozbudowany i tak różnorodny, że można dosłownie stać przed lodówką w sklepie i każdego dnia znaleźć coś nowego. Sery, jogurty, serki na kanapki, etc u nich to małe arcydzieło. Aż żal, iż w Polsce tak nie ma, a dokładnie mówiąc nie naciska się na większą reklamę, bo wierzę że w Polsce jest podobnie ale bardzo rozproszone i trudno znaleźć coś w jednym miejscu – w większym sklepie. Mamy wiele lokalnych produkcji na mniejszą skalę i nieraz znalazłam coś w północnej Polsce, co w ogóle nie jest popularne np, w Warszawie. A szkoda.

Wracajmy jednak do śmietan! Co jest takiego niebywałego w niemieckich śmietanach? Otóż różnorodność a przede wszystkim usystematyzowanie! Niemieccy kucharze, w swoich kuchniach mają do wyboru:

Kwaśne śmietany

  • Crème fraiche – jest to lekko kwaskowa śmietana o 35% tłuszczu. Doskonała do dipów lub do zup, bo ze względu na dużą ilość tłuszczu – nie zwarzy się . Uwaga, nie nadaje się do ubijania! Jeśli znajdziemy jakiś przepis z takową śmietaną, a rzecz jasna trudno ją dostać w sklepie to możemy zmieszać naszą śmietaną 36% z maślanką (około dwie łyżki). Pozostawić w ciepłym miejscu by zgęstniała.nabiał
  • Saure sahne – po prostu kwaśna śmietana 10% - 19%. Stosuje się ją jak nasze śmietany 12-18%.
  • Schmand – jest to także kwaśna śmietana. Zawartość tłuszczu 20%-29%. Można ją znaleźć poza lodówką w sklepie. Najczęściej stosuje się je ciast, ale także spotkałam się z przypadkiem, iż do zup. Uwaga, jest to nadal kwaśna śmietana ale jest sztywna. Najczęściej spotyka się ją w południowych Niemczech

Słodkie śmietany

  • Kaffe Sahne – po prostu śmietana do kawy. 10-14%.
  • Sahne –20%-29%. Powiem szczerze, że rzadko spotykałam się z tą śmietaną.
  • Schlag Sahne – 30%-aż do 40%. Stosuje się ją jak naszą 30% lub 36%. Jest płynna.

Można trochę zwariować, prawda?:)  

Przykład zastosowania niemieckich śmietan, można znaleźć tutaj